Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ieșit de la DNA, unde a fost audiat în dosarul în care a fost reținut liderul PSD Satu Mare, Vasile Govor, Dragnea declarând că tot ceea ce a avut de spus a spus în fața procurorilor și că a fost chemat ca martor, pentru că ”la un moment dat a avut o funcție politică”.
”Tot ce am spus în fața procurorului nu repet public”, a afirmat Dragnea, la ieșirea de la DNA.
Întrebat dacă își menține declarația dată despre Mircea Govor înainte de a veni la DNA, respectiv că îi pare rău pentru acesta, Liviu Dragnea a spus că îi pare rău pentru orice coleg de partid.
”Și acum spun același lucru. Îmi pare foarte rău. Este un coleg de partid și îmi pare rău pentru orice coleg de partid care ar ajunge într-o asemenea situație. Dar atât. Nu spun alte lucruri”, a afirmat președintele PSD.
De asemenea, întrebat de jurnaliști dacă a rămas cu calitatea de martor și după declarațiile date anchetatorilor, Dragnea a răspuns zâmbind: ”Exact. Tot aceea de martor”.
El a fost întrebat și dacă Victor Ponta, care în 2013 era președintele PSD, va fi și el chemat pentru a da declarații în acest dosar, Dragnea a răspus: ”Nu știu, nu am întrebat acest lucru și nu mă interesează”.
”Este ultima dată când vă spun, și vă spun în spiritul Crăciunului – ce am declarat în fața procurorilor nu vă spun dumneavoastră. Nu este corect să fac lucrul acesta”, a mai spus Dragnea.
Liviu Dragnea a mers la DNA pentru a da declarații în jurul orei 15.00.
Înainte de a se prezenta la DNA, Liviu Dragnea a comentat, la Biroul Permanent Național al PSD, situația lui Mircea Govor. Întrebat de jurnaliști cum comentează reținerea președintelui PSD Satu Mare, Liviu Dragnea a spus că “nu vrea să comenteze”. “Vreau să spun decât că îmi pare foarte rău de ceea ce se întâmplă cu Mircea Govor”, afirma Dragnea.
Preşedintele PSD Satu Mare Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a fost reţinut de DNA pentru şanjat şi intervenţii la persoane din conducerea ANAF pentru numirea unor persoane propuse de el în funcţii de conducere sau de execuţie la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice.
Mircea Govor a fost ridicat miercuri de la locuinţa sa din Satu Mare şi dus la Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti cu mandat, iar după mai multe ore de audieri a fost reţinut.
Procurorii DNA au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Govor, judecarea dosarului începând joi la ora 14.00. Instanța supremă urmează să decidă dacă Govor va fi arestat preventiv sau va primi arest la domiciliu ori control judiciar.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (două infracţiuni), şantaj în formă agravată (patru infracţiuni).
În acest dosar, procurorii DNA Oradea au dispus extinderea urmăririi penale față de Andrei Dolineaschi, deputat și vicepreședinte PSD și fost președinte al PSD Botoșani.
Deputatul PSD Andrei Dolineaschi este acuzat de DNA că l-a sprijinit pe președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, să intervină la conducerea ANAF pentru numirea celor propuși de acesta din urmă în funcții la Administrația Județeană a Finanțelor Publice.
Dolineaschi este acuzat de săvârşirea a două infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit procurorilor, în perioada august-octombrie 2013, Mircea Vasile Govor, folosindu-se de influența și autoritatea funcțiilor deţinute, prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, a intervenit la persoane din conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru a obține numirea, detașarea, împuternicirea sau menținerea în funcții de conducere sau de execuție în cadrul nou înființatei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.
“Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obțină/mențină protecția societăților comerciale controlate de el și familia sa din partea organelor fiscale din județul Satu Mare și obținerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Mircea Govor mai este acuzat că, în perioada septembrie 2013 – martie 2014, a intervenit pe lângă aceleași persoane din conducerea ANAF pentru ca un apropiat să promoveze examenul pentru obținerea unui post de conducere sau de execuție în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea (instituție nou înființată), fie să obțină o funcție de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.
Și în cadrul acestor intervenții, Govor ar fi fost sprijinit de Dolineaschi.
“Concret, ajutorul dat de suspectul Dolineaschi Andrei a constat în: solicitarea și obținerea unor documente cu caracter confidențial de la persoane cu funcții de decizie în cadrul ANAF ce au fost transmise ulterior inculpatului Govor Mircea Vasile, transmiterea solicitărilor pe care inculpatul Govor Mircea Vasile le făcea în sensul arătat mai sus, către factorii de decizie din cadrul ANAF, punerea în legătură directă a inculpatului Govor Mircea Vasile cu factorii de decizie din cadrul ANAF etc.”, spun procurorii.
Nu este pentru prima oară când liderul PSD Satu Mare, membru al Comitetului Executiv al formaţiunii, este în atenţia procurorilor DNA, el fiind implicat într-un scandal legat de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.
Astfel, pe 13 noiembrie 2014, 20 de membri PSD Satu Mare au fost chemaţi la audieri la DNA Oradea în doarul deschis pe numele lui Mircea Govor, după ce gandul.info a prezentat o înregistrare în care acesta ţipa la colegii săi de partid şi-i ameninţa pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate, dar şi pe preoţii din judeţ, supărat că Victor Ponta, candidatul PSD la preşedinţie, nu a câştigat alegerile în judeţ, la primul tur al scrutinului. Cei 20 de membri PSD au fost duşi la audieri în dosarul în care Mircea Govor este investigat pentru infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.
În mai 2015, când Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru dosarul Fraudă la Referendum, în primă instanţă, Mircea Govor a vrut să îşi dea demisia din funcţiile deţinute în partid, în semn de “solidaritate”. Demisia sa nu a fost acceptată de preşedintele de atunci al PSD, Victor Ponta.