Proiectul legii grațierii colective a ajuns la termenul adoptării tacite la Senat.
Dezbaterile în camera superioară a legislativului au fost suspendate după scandalul amendamentelor care ar fi inclus condamnații pentru corupție pe lista beneficiarilor de clemență.
Proiectul va ajunge, în forma gândită de Ministerul Justiției, pe masa deputaților.
Generând proteste de stradă, amendamentele controversate l-au ‘costat” funcția de șef al comisiei juridice din Senat pe social-democratul Șerban Nicolae, înlocuit fiind cu Robert Cazanciuc.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări că persoanele condamnate pentru corupție nu se vor regăsi pe lista celor care pot cere grațierea.
Din tabăra opoziției, PNL și USR consideră că legea nu va soluționa problema supraaglomerării din penitenciare.
Liviu Dragnea ar putea bloca proiectul
La începutul lunii, Liviu Dragnea a spus că vrea să blocheze proiectul legii graţierii la Camera Deputaților pentru că ‘trebuie văzut dacă acest proiect mai este sau nu oportun’. Liderul PSD a spus că atunci când acest proiect va ajunge la Cameră – for decizional – nu va intra în dezbatere.
”Prioritatea noastră o reprezintă programul de guvernare, nu grațierea faptelor de corupție. Nu puteam lăsa ca astfel de gesturi să nu fie asumate. Membrii din Comisia Juridică nu au avut mandat de la partid să susțină grațierea faptelor de corupție. Am ascultat ce au spus colegii, le-am spus și punctul meu de vedere: să ne gândim dacă această lege a grațieirii mai e oportună. S-a plecat de la condițiile din penitenciare și s-a ajuns la probleme care privesc justiția. În aceste condiții, să ne gândim serios dacă această lege mai e oportună. Mai fac un apel la Guvern și Ministerul Justiției: să comunice dacă legea grațierii și alte proiecte pot rezolva problemele din penitenciare”, a spus Liviu Dragnea.
”Pe mine nu ma intereseaza personal cum va iesi legea de la Senat, atunci cand va ajunge la Camera Deputatilor nu ii voi da drumul pana cand nu voi fi convins ca face parte dintr-un pachet care rezolva o problema. A aparut aceasta neincredere si lipsa de comunicare (…) a aparut fireasca propunerea ca liderul de grupsa fie schimbat si sa fie sustinut Mihai Fifo. Si presedintia comisiei juridice a fost schimbata. Aici nu e vorba de libertatea de opinie, libertatea votului, domnul Serban Nicolae a mers acolo sustinut politic de partid si a sustinut niste amendamente pe care partidul nu le sustine”, a adăugat Liviu Dragnea.