Vremea rea face dezastru în agricultură. În Moldova și Dobrogea dar și în nordul Transilvaniei, producătorii de legume și fructe au început în această dimineață o cursă contracronomentru pentru a încerca să salveze măcar o parte din culturi, înainte de venirea înghețului prognozat.
În județul Neamț, proprietarii de livezi fac focul la baza pomilor fructiferi pentru a topi zăpada care rupe deja florile dar și crengile.
Iar în județul Bacău, proprietarii livezilor de meri de la Itești au izbucnit în plâns în această dimineață, când au văzut pomii plini de omăt. “M-am simțit ca la un deces, ca și cum ai pierde pe cineva drag”, a povestit pentru Europa FM administratorul Asociațiilor Pomicole de la Itești, Lucian Florea.
În total, în județul Bacău, zona Itești, 350 de hectare de livezi sunt acoperite de zăpadă.
El spune că la fel de gravă este situația în nordul țării, la Fălticeni, unde există livezi extinse, și la Bistrița dar și în județul Dâmbovița.
Din cauza vântului și a ninsorilor, albinele nu mai zboară și nici polenizarea florilor nu se mai face.
Președintele Ligii Asociațiilor producătorilor agricoli din România, Laurențiu Baciu spune că cel puțin în Moldova, producția de fructe din acest an este compromisă, inclusiv de struguri.
În județul Galați, la Matca, legumicultorii au adus sobele înapoi în solarii, pe care le acoperă cu un al doilea strat de folie.
Deja, rândurile de legume de la margine sunt afectate, povestește Gianni Filimon, agricultor din cel mai mare bazin legumicol din țară.
Cât privește culturile exterioare, cele mai afectate sunt cele de floarea soarelor și rapiță, înflorită deja în mare parte.
Distrugerea acestor flori va duce și la reducerea producției de miere, spune președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.
Pe site-ul agrointel.ro proprietarii de culturi au postat mai multe fotografii cu livezile și câmpurile acoperite de zăpadă.
http://agrointel.ro/77444/e-jale-situatia-zapezilor-in-fiecare-judet-foto-de-la-fermieri/