Confidenţialitate

Lista cu site-uri de fake news și IP-uri care propagă atacuri cibernetice, actualizată de DNSC | AUDIO

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a publicat lista actualizată cu site-uri de fake-news și adrese IP de pe care sunt propagate atacuri cibernetice și malware, în contextul crizei Ucraina-Rusia. În total sunt 39 de astfel de site-uri. Față de lista precedentă, din 1 martie, numărul adreselor de IP de pe care s-ar propaga atacuri malware a crescut de la 122 la 149.

Pe poziția 2 a listei se afla un site de fraude care s-a folosit de imaginea HotNews.ro și care a făcut 200 de victime înainte de a fi blocat.

În cazul altor site-uri, precum „francais.rt.com”, DNSC invocă Decizia Consiliului UE, prin care s-a decis blocarea conținutului canalelor mass-media Russia Today și Sputnik în toată Uniunea Europeană.

Site-ul de recenzii de cărți Bookblog.ro, acuzat că ar fi implicat în atacuri cibernetice asupra unor instituții guvernamentale din Uniunea Europeană, se află în continuare pe noua listă, dar poate fi accesat doar din unele rețele de internet.

Mai multe organizații neguvernamentale au atenționat recent că mecanismul prin care DNSC cere blocarea traficului de internet ar fi ilegal și ineficient, putând duce la greșeli, cum s-a întâmplat în cazul blocării site-ului Aktual24.ro.

HotNews reamintește că DNSC nu are atribuții legale în a bloca aceste site-uri. Pe baza unor notificări sau alerte de securitate, DNSC face verificări și întocmește o listă pe care o transmite mai departe ANCOM pentru a lua măsuri. ANCOM poate dispune doar în anumite situații excepționale blocarea traficului de internet, printr-o decizie emisă de președintele autorității.

Sursa foto: Unsplash / Markus Spiske

Citește și: Un ucrainean de 37 de ani a încercat să fugă din țară, ascuns în cutia cu jucării a copiilor | FOTO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.