Confidenţialitate

Lista completă a sancțiunilor impuse Rusiei. Cum încearcă marile puteri să slăbească susținerea lui Vladimir Putin de către oligarhi

Rusia a decis să recunoască independența a două regiuni separatiste din Ucraina și să trimită în zonă trupe militare „de menținere a păcii”, încâlcând astfel suveranitatea țării vecine. Drept urmare, Uniunea Europeană, Marea Britanie, SUA, precum și alte state importante au decis să impună sancțiuni Moscovei, în încercarea de a-l convinge pe Vladimir Putin să renunțe la o posibilă invazie.

Uniunea Europeană a anunțat marți că a limitat accesul Rusiei la piețele financiare europene. Șeful diplomației europene, Joseph Borrell, a spus că UE mai are muniție pentru a continua să sancționeze Rusia.

Borrell este convins „că povestea nu s-a încheiat și că UE este pregătită să pună pe masă propuneri pentru a lărgi sancțiunile”. El a precizat că lista de restricții îi vizează și pe oligarhii ruși. Lista sanctiunilor a fost aprobată în unanimitate.

Însă, spune Josep Borell, Comisia Europeană va încerca evitarea unui război în inima Europei, în condițiile în care, crede oficialul european, riscul unui război este real .

O reacție dură a venit și din Germania, după decizia lui Vladimir Putin de trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat încetarea proiectului privind gazoductul Nord Stream 2.

Liderul de la Berlin spune că proiectul a fost anulat. Drept urmare, certificarea gazoductului nu poate merge mai departe ca urmare a acțiunilor Rusiei, a mai transmis Olaf Scholz, potrivit BBC.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost finalizat în luna septembrie a anului trecut, însă nu era operațional.

Proiectul a fost construit pe o linie paralelă cu Nord Stream, un gazoduct ce funcționează din 2011. Cea de-a doua conductă putea să transporte suficient gaz rusesc pentru a alimenta 26 de milioane de locuințe din Europa, are o lungime de 1.200 de km și trece pe sub Marea Baltică.

Nord Stream 2 a costat în jur de 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind plătită de Gazprom, iar cealaltă jumătate de un consorțiu de firme europene.

Marea Britanie a decis deasemenea să aplice sancțiuni Rusiei, dar indirect. Mai exact, Boris Johnson a anunțat că vor avea de suferit de pe urma Moscovei 5 bănci importante și 3 oligarhi ruși:

„Marea Britanie sancționează următoarele 5 bănci: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank and the Black Sea Bank. Sancționam de asemenea 3 persoane în mod individual: Gennady Timchenko, Boris Rotenberg and Igor Rotenberg.

Toate activele pe care aceștia le dețin în Marea Britanie  vor fi înghețate iar persoanele în cauză nu vor mai avea voie să călătorească în Marea Britanie iar nimeni de la noi nu mai are voie să aibă înțelegeri cu ei”, a declarat premierul de la Londra.

Potrivit Forbes, fiecare dintre cei 3 oligarhi are câte o avere de peste un milliard de dolari, iar toți se află în cercul de apropiați ai lui Vladimir Putin.

Dintre aceștia, cel mai bogat este Gennady Timchenko, pe locul 78 în topul Forbes al celor mai înstăriți oameni din lume, cu o avere de 2,2 miliarde de dolari. Are acțiuni la compania de gaz Novatek și la o alta petrochimică.

Despre Boris Rotenberg, Forbes scrie că are o avere de 1,2 miliarde de dolari și, alături de fratele său, deține o bancă rusească, fiind și un apropiat al președintelui Vladimir Putin

Igor Rotenberg este fiul miliardarului Arkady Rotenberg, un alt prieten al președintelui Rusiei și conduce una dintre companiile care face foraje petroliere pentru Gazprom.

Din Statele Unite, președintele Joe Biden a anunțat că Rusia va fi izolată de la finanțele vestice. Biden spune că declararea independenței Donbas este începutul unei invazii rusești în Ucraina.

O încălcare flagrantă a dreptului internațional, a continuat Biden, care a anunțat și sancțiunile pe care Statele Unite le impun Rusiei ca urmare a acțiunilor președintelui Vladimir Putin.

„Impunem sancțiuni complete față de două mari bănci rusești: VEB și banca militară. Interzicem accesul Rusiei la piețele financiare din Vest, SUA și Europa.  Nu va putea să împrumute bani și nici să facă comerț pe aceste piețe. Vom impune sancțiuni pe numele elitelor rusești și a familiilor lor. Lucrăm cu Germania să ne asigurăm că gazoductul Nord Stream 2 nu va continua”, a spus șeful de stat al SUA.

Canada anunță, prin vocea premierului Turdeau, o serie de sancțiuni care vizează Moscova. Se va „interzice canadienilor să efectueze orice tranzacţii externe” cu regiunile separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk. De sancțiuni sunt vizați și parlamentarii ruşi care au votat în favoarea „deciziei ilegale de a recunoaşte aceste teritorii”, a declarat Justin Trudeau în cadrul unei conferinţe de presă.

Și băncile ruse susţinute de stat vor fi sancționate, iar Canada „va interzice orice tranzacţie financiară cu acestea”, a adăugat premierul canadian.

Conflictul Rusia – Ucraina afectează și fotbalul. UEFA ia în calcul mutarea finalei Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg.

Finala Ligii Campionilor este programată pe stadionul Gazprom Arena, din Sankt Petersburg, pe 28 mai. Dar tensiunile în creștere dintre Ucraina și Rusia au făcut UEFA să ia în calcul să schimbe locul de disputare a meciului.

Presa britanică, citată de GSP.ro, scrie că una dintre variantele luate în calcul acum este stadionul Wembley, din Londra. Dacă acest lucru se va întâmpla, Wembley ar ajunge să găzduiască 2 finale în 3 ani, pentru că acolo este programată și finala din 2024.

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea lui Putin de a desfășura forțe militare în străinătate | LIVE UPDATE