Confidenţialitate

Lisabona, capitala muzicii fado

Lisabona sau Lișboa cum îi spun portughezii este la doar o aruncătură de băț de Atlantic, iar acest lucru se simte în aer: orașul este scăldat în lumina soarelui mai tot anul, iar temperaturile, indiferent de anotimp, sunt foarte plăcute. Zona aflată în apropierea țărmului – numita docas – este foarte agitată și renumită pentru viața de noapte.

Orașul trebuie descoperit cartier cu cartier. Începeți cu Alfama, cel mai vechi cartier al Lisabonei, un labirint de străduțe întortocheate, foarte înguste, pavate cu piatră cubică. Veți trece pe lângă obloane colorate, din spatele cărora veți surprinde crâmpeie din viața obișnuită a familiilor portugheze. La aproape fiecare colț de stradă veți găsi o terasă – nu mai mult de două-trei mese – la care vă puteți odihni și puteți intra în vorbă cu gazdele.

Alfama este singurul cartier care a rezistat marelui cutremur de acum câteva secole. Specialiștii spun că seismul din 1755 ar fi avut vreo 9 grade și a fost urmat de trei tsunami care au măturat restul orașului.

Călătoria prin Lisabona ar trebuie să vă poarte pașii și prin cartierul Belem, unde se află un centru modern care adăpostește operele unor artiști precum Dali și Picasso. Tot aici veți vedea Turnul Belem, dar și Muzeul Caleștilor, unde se află cea mai mare colecție de calești din lume. Cartierul Belem a dat și numele unuia dintre cele mai delicioase deserturi portugheze: tarta din Belem, cu cremă de ou și vanilie.

Un alt cartier pitoresc este Bairro Alto. Așa cum îi spune și numele, se află la înălțime, pe un deal. Se ajunge acolo cu funicularul sau pe jos, pentru cine are condiție fizică. E ceva de urcat, dar odată ajunși în vârf turiștii sunt răsplătiți cu un peisaj minunat: Lisabona poate fi admirată de la o terasă.

Capitala Portugaliei este plină-ochi de localuri, restaurante și baruri. În majoritatea se servește și mâncare, nu doar băuturi. Încercați preparatele din pește și fructe de mare. La mare cinste este și carnea de porc, din care se face o plăcintă foarte bună. Brânzeturile sunt excelente și merg cu un vin de Porto. E bine să știți că atunci când comandați mâncare la restaurant, veți primi și o gustare. Nu e din partea – așa cum ați fi tentați să credeți – ci o veți găsi pe nota de plată la final.

Când ajungeți în Lisabona, nu ratați Muzeul Marinei sau pe cel al Faianței Pictate. Dar mai ales rezervați-vă bilete la un spectacol de muzică fado. O puteți asculta în multe localuri. Pentru cei care vor să înțeleagă spiritul Lisabonei, recomand o seară la teatrul dedicat Amaliei Rodrigues, regina muzicii fado.