Confidenţialitate

Lilian Carp: Putin are nevoie de o masă de dezbateri, iar Republica Moldova poate fi acest instrument prin care Rusia să ajungă la o discuție cu actori politici internaționali | VIDEO

Lilian Carp, președintele Comisiei de Apărare din Parlamentul Moldovei și Victor Munteanu, directorul Departamentului de Justiție și Securitate din Institutul de Politici Publice sunt invitații lui Cătălin Striblea într-o ediție specială a emisiunii „România în Direct” la Europa FM chiar de la Chișinău. Liderul de la Kremlin are nevoie de o masă de dezbateri, iar Republica Moldova ar fi acest instrument, spune Lilian Carp la Europa FM.

„Aș vrea să dezvolt spre un alt scenariu, care este mai real, decât spre un scenariu apocaliptic. Eu nu consider că poate să aibă loc, dar trebuie să înțelegem în ce situație geopolitică internațională se află Rusia acum – este izolată, iar pentru a putea să se așeze la masa de tratative, să-și înainteze condițiile sale de pace – pentru că Rusia are cumva nevoie să termine acest război, să nu credeți că Putin își dorește să continue – au nevoie de o masă de dezbatere. Și Republica Moldova poate fi acel instrument prin intermediul căruia ar putea să ajungă la această masă de discuție cu anumiți actori politici internaționali.

Actorii care sunt implicați în rezolvarea acestui conflict sunt Federației Rusiei, Ucraina, Statele Unite ale Americii, OSCE. Obiectivul este crearea unor riscuri pentru Republica Moldova în speranța că va avea loc o discuție între acești actori pentru rezolvarea unor probleme pe care ei singuri le creează”, a explicat Lilian Carp la Europa FM.

Lilian Carp, despre depozitul de la Cobasna

Lilian Carp: „Cel mai mare risc este să fie bombardat depozitul de la Cobasna. La Cobasna este cel mai mare depozit al Armatei 14. Anterior au fost 42 de mii de tone de muniții în vremurile bune, iar acum sunt 19 mii de tone. Ca să înțelegeți ce înseamnă 19 mii de tone de muniție, un crater de aproximativ 120 de metri adâncime și 3 kilometri lățime – aceasta ar fi puterea exploziei dacă depozitul de la Cobasna ar fi aruncat în aer pentru că dacă ar nimeri acest armament în mâinile armatei ucrainene, asta le-ar ajunge peste o lună și jumătate să lupte cu Rusia și nu vor admite ca acest armament să nimerească în mâinile armatei ucrainene dacă, ipotetic, s-ar întâmpla acest lucru. Iar unda de explozie ar ajunge la 42 de kilometri – este un risc major”.

Cătălin Striblea: Unde este acest depozit față de locul în care ne aflăm noi, adică în mijlocul Chișinăului?

Lilian Carp: „Nu este departe, să spunem”.

Victor Munteanu: „Este la 8-10 kilometri de la granița cu Ucraina, deci tentația este mare”.

Liliana Carp: „Cu prima localitate din Ucraina chiar sunt mai puțin de la hotare, sunt 2 kilometri și jumătate”.

Cătălin Striblea: În Republica Moldova este un depozit cu zeci de mii de tone de muniție militară, obuze. Depozitul de la Cobasna ar fi atrăgător pentru armata ucraineană, dar…

Victor Munteanu: „Este un scenariu apocaliptic”.

Lilian Carp: „Au depășit termenul de exploatare, dar asta nu înseamnă că ele nu prezintă riscuri”.

Republica Moldova și ajutorul oferit de România

„România face pentru Republica Moldova mai multe lucruri decât se crede. În rimul rând prin modernizarea structurilor noastre de învățământ preșcolare, dar și alte domenii. România face o asistență mare pentru Republica Moldova. Trebuie să o recunoaștem și să spunem mulțumesc pentru acest lucru”, a mai spus Lilian Carp la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Negocierile dintre Rusia și Ucraina în vederea încheierii războiului în 2022, eșec răsunător. Tratativele au depins mereu de situația de pe câmpul de luptă | AUDIO