Ligia Deca, ministrul Educației, a fost invitata Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „Să ducem aceste pregătiri în școală: fie că este vorba de pregătiri remediale, fie că este vorba despre învățământ de performanță”, a spus ministrul Educației în contextul simulărilor la Bacalaureat și la evaluarea națională. Mai mult decât atât, ministrul Educației a spus la Europa FM că miercuri, 29 martie 2023, pe agenda ședinței de Guvern se află Legile Educației. „Cel mai devreme, dacă luăm în calcul că acei elevi care intră în clasa a V-a în anul școlar ulterior adoptării Legii vor da pe varianta nouă, cel mai devreme în anul 2027 se va aplica noua variantă de evaluare națională plus admitere la liceu. La Bacalaureat vorbim tot despre 2027 sau poate 2028”, a mai spus Ligia Deca la Europa FM.
Ce se întâmplă cu simularea Bacalaureatului? Suntem în ziua în care a debutat simularea cu proba la Limba și Literatura Română. Au fost probleme?
„A debutat procesul acesta prin care elevii de clasa a XII-a dau simulările pentru examenul de Bacalaureat. Azi a fost prima probă, cea de Limba și Literatura Română. Săptămânile anterioare am avut simulări pentru evaluarea națională. Practic, scopul acestor simulări este ca elevii să poată exersa pe o tipologie de subiecte cât mai aproape de ceea ce vor primi la examenul propriu-zis, să-și evalueze nivelul și să poată exista intervenții acolo unde este nevoie și unde se constată necesitatea unor aprofundări. Practic, rezultatele sunt comunicate atât familiei și se elaborează – acolo unde este nevoie – un plan de intervenție. Vrem astfel să creștem numărul celor care promovează examenul de Bacalaureat și evaluarea națională”, a explicat ministrul Educației la Europa FM.
„Să ducem aceste pregătiri în școală: fie că este vorba de pregătiri remediale, fie că este vorba despre învățământ de performanță”
Mădălina Dobrovolschi: Planul de intervenție îl face profesorul de la clasă pentru că aici este o discuție foarte lungă despre cât de bine este pregătit copilul la clasă și de ce este nevoie de atât de multe ori de meditații. Pare că nu poți lua examenul dacă nu faci meditații, de ce?
„Cred că aici discutăm despre nevoi diferite. Una este nevoia de remediere a unor goluri educaționale care, conform noului proiect legislativ vor fi sesizate din timp pentru că vorbim despre teste anuale pentru prevenirea analfabetismului funcțional; vorbim despre un portofoliu al elevului – unde vedem și zonele unde trebuie insistat – și atunci putem interveni mult mai devreme.
De altfel, extinderea programelor „Masă sănătoasă” – actuala masă caldă și „Școală după Școală” ne va permite să luăm presiunea de pe familie – care în acest moment finanțează privat aceste pregătiri suplimentare – și să ducem aceste pregătiri în școală: fie că este vorba de pregătiri remediale, fie că este vorba despre învățământ de performanță. Sunt copii care au nevoie de suplimentarea pregătirii pentru că sunt capabili de performanțe înalte”, a explicat Ligia Deca, ministrul Educației din România.
Legile Educației, miercuri – 29 martie 2023 – pe agenda ședinței de Guvern
Mădălina Dobrovolschi: Care este statusul actual? Ar fi trebuit să ajungă aceste legi săptămâna trecută în aprobarea Guvernului pentru a ajunge în dezbatere Parlamentară. Când vor ajunge în Guvern? A fost o amânare?
Ligia Deca: „Da, din motive medicale nu am putut fi prezentă săptămâna trecută la ședința de Guvern. Ele vor fi introduse pe agenda ședinței de Guvern pe această săptămână și dacă – și am încredere că ele vor fi adoptate de Guvern – vor fi adoptate de Guvern ele vor merge în dezbatere Parlamentară. Aceasta este următoarea etapă”.
Mădălina Dobrovolschi: Miercuri este ședință de Guvern. Pe agenda ședinței de miercuri vor fi Legile Educației.
Ligia Deca: „Aceasta este intenția și avem deja… am parcurs procedura de avizare interministerială. Avem o serie întreagă de avize preluate… Am parcurs toți pașii care ne permit să avem inclusiv feedback-ul de tip expert pe care fiecare Minister care are un cuvânt de spus asupra Legilor Educației ni l-a transmis”.
„Aceste texte legislative se bazează pe viziunea România Educată”
Mădălina Dobrovolschi: Foarte multe valuri după ce au fost lansate în dezbatere publică aceste texte de Lege și acum observ pasul acesta al dezbaterii Parlamentare că merge pe două tipuri de filosofii: pe de-o parte vedem USR, care spune așa: Se tem că vor să omoare iar dezbaterea cei din coaliție că aceste legi vor trece prin Parlament foarte repede. Pe de cealaltă parte, l-am auzit pe Kelemen Hunor, președinte UDMR, spunând că cel ami bine ar fi fost ca aceste legi să fie asumate. Care este varianta bună?
Ligia Deca: „Cred că trebuie să nu uităm că aceste texte legislative se bazează pe viziunea România Educată, proiect care a fost inițiat în 2016 și a produs un raport final făcut public în 2021. Deci avem deja o etapă de consultare socială amplă. Mai mult decât atât, legile – ca proces de elaborare – au fost inițiate încă de anul trecut, de către predecesorul meu, domnul ministru Sorin Cîmpeanu, care a și parcurs procedura de transparență publică în sensul legislației în vigoare.
Au stat legile în dezbatere publică chiar mai mult timp decât prevede legea, după care aceste proiecte de act normativ împreună cu toate observațiile – 10.000 de puncte de vedere sosite la Ministerul Educației – au fost analizate de la începutul mandatului meu care a fost preluat în octombrie anul trecut.
La începutul acestui an, legile au fost făcute publice după integrarea acestor puncte de vedere venite la Ministerul Educației și am mai avut suplimentar întâlniri cu cei vizați direct: asociațiile de elevi, de studenți, de părinți, sindicate, autorități publice locale”.
Mădălina Dobrovolschi: Acesta este un răspuns la o întrebare neadresată: Cum este cu secretizarea? Ați fost acuzată că ați ținut la sertar Legile Educației și că nu a fost transparență.
Ligia Deca: „În niciun caz. Legile, în perioada în care erau integrate observațiile venite din societatea civilă, se schimbau zilnic. Nu poți să faci publică o variantă de lege neterminată. Cred că asta înțelegem cu toții. În momentul în care am avut o variantă asumată atât de către ministru, cât și o variantă agreată politic de către coaliția care poate garanta și stabilitatea actelor normative mai dearte. Ea a fost făcută publică și, din nou, a existat o perioadă în care am preluat aproape 500 de puncte de vedere pe email sau”.
Mădălina Dobrovolschi: Punctele de vedere au și fost integrate în corpul legislativ?
Ligia Deca: „O parte dintre ele, cele care aveau în opinia noastră argumentața potrivită au fost și preluate în textul legii. De altfel, multe asociații ale actorilor în educație au și spus că punctele lor de vedere au fost preluate. Sigur, nu 100% pentru că sunt cazuri în care punctele de vedere sunt contrare. Atunci, Ministerul trebuie să-și asume o soluție alternativă”.
„În niciun caz în anul școlar următor nu vor da copiii examenul de admitere la liceu sau Bacalaureatul după propunerea din Lege”
Mădălina Dobrovolschi: Când intră în vigoare modificări substanțiale, cum ar fi modul în care se organizează, de exemplu, admiterea la liceu sau noua structură a Bacalaureatului?
Ligia Deca: „Este absolut firesc ca un copil atunci când intră într-o etapă educațională, că-i gimnaziu, că-i liceu, să știe cum această etapă se va finaliza. De aceea, în niciun caz în anul școlar următor nu vor da copiii examenul de admitere la liceu sau Bacalaureatul după propunerea din Lege. Cel mai devreme, dacă luăm în calcul că acei elevi care intră în clasa a V-a în anul școlar ulterior adoptării Legii vor da pe varianta nouă, cel mai devreme în anul 2027 se va aplica noua variantă de evaluare națională plus admitere la liceu. La Bacalaureat vorbim tot despre 2027 sau poate 2028 pentru că la liceu avem o situație specială în care trebuie să refacem planurile cadru și programele pentru a putea implementa varianta nouă”.
Mădălina Dobrovolschi: Trebuie să ne explicați cum stau lucrurile. Aceasta este o lege cadru care schimbă structuri generale, dar ce se întâmplă cu materia foarte stufoasă?
Ligia Deca: „Procesul de revizuire curriculară, pentru că așa se numește el, este un proces absolut normal. În toate statele, la un anumit număr de ani se revizuiește atât planul cadru, cât și programele. Asta înseamnă că atunci când legea va fi adoptată următorul pas este să scoatem în dezbatere publică planul cadru pentru liceu, pentru toate profilurile și specializările, urmând ca imediat ce acesta este adoptat să revizuim programele, pentru că acolo este în general plângerea”.
Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:
Sursa foto: Europa FM