Conducerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România decide, marți, dacă susţine sau nu moţiunea de cenzură îndreptată de PSD şi ALDE împotriva guvernului condus de Sorin Grindeanu, rămas fără sprijinul politic al coaliţiei pe fondul disputei personale pe care acesta o are cu liderul social-democrat Liviu Dragnea.
Poziţia UDMR, partid cu 30 de parlamentari, va fi decisivă pentru dezamorsarea crizei politice actuale.
Ieri, liderii maghiari au fost curtaţi de ambele tabere.
Totuşi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, lăsa de înţeles că va susține coaliția, care ar fi îndreptățită să schimbe executivul.
Într-un interviu acordat agenţiei americane de ştiri Associated Press, – Victor Ponta, aliatul premierului, cooptat zilele trecute la conducerea Secretariatului General al Guvernului – le cerea parlamentarilor să nu destituie cabinetul. În opinia sa, Sorin Grindeanu este un garant al stabilităţii şi predictibilităţii în România.
Spre seară, acelaşi Victor Ponta spunea la Realitatea TV că o eventuală aprobare a moţiunii de cenzură va fi o victorie pentru şeful statului, care va avea posibilitatea să desemneze un nou premier. Victor Ponta insinua şi că actuala coaliţie aprobă, constrânsă de situaţie, diverse solicitări parlamentare ale UDMR, aşa cum a fost avizarea hotărârii prin care 15 martie, ziua maghiarilor, devine sărbătoare națională. În schimb, aleşii Puterii susţin că discuţiile pe această temă sunt mai vechi.
Se negociază, totodată, reducerea proporţiei pe care trebuie s-o aibă o minoritate naţională în populaţia unei localităţi, astfel incât limba acesteia să devină obligatorie în administraţie.
Opoziţia liberală contestă gestul, prin vocea noului preşedinte Ludovic Orban, potrivit căruia coaliţia acceptă condiţii politice pentru a-şi asigura supravieţuirea.
PNL şi USR se vor abţine de la votul moţiunii de cenzură. Grupul minorităţilor îşi lasă aleşii să voteze după cum cred de cuviinţă.
Pentru debarcarea executivului, miercuri vor fi necesare 233 de voturi. Documentul are doar 222 de semnături, PSD invocând că unii aleşi nu se aflau în Bucureşti la momentul redactării textului.
Aflat în Germania, unde este oaspetele cancelarului Angela Merkel, preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări că, în ciuda actualei crize guvernamentale, România este o ţară stabilă, cu o economie funcţională. La rândul său, şefa guvernului de la Berlin a insistat pe continuarea luptei anticorupţie.
Marți, de la ora 12.00, era programată prima şedinţă a guvernului condus de Sorin Grindeanu după ce miniştRii şi-au dat demisiile, în majoritate. Potrivit secretarului Victor Ponta, pe agendă vor figure acte normative urgent. La Palatul Victoria, ar urma să fie prezenţi fie miniştri demisionari, fie împuterniciţi ai acestora, secretari de stat sau secretari generali din ministere.