Tot mai mulți lideri occidentali avertizează că trupele și colaboratorii locali ai Armatelor NATO nu vor putea fi evacuați, în totalitate, până la 31 august, termen fixat de președintele Statelor Unite, Joe Biden, înainte de prăbușirea țării în mâinile talibanilor acum o săptămână.
Ar fi vorba despre evacuarea a cel puțin 60 de mii de persoane, apreciază ministrul de Externe al Uniunii Europene.
Între timp, haosul de la porțile aeroporyului internațional din Kabul continua, iar în ultimele incidente, de duminică, 22 august, cel puțin 7 oameni au murit.
Ministrul apărării de la Londra Ben Wallace cere Statelor Unite ca misiunile de evacuare din Afganistan să continue şi după termenul limită de 31 august.
La rândul său, ministrul de Externe al Uniunii Europene, Josep Borell, a declarat Agenției France Press că deși Statele Unite vor să evacueze în următoarele 7 zile până la 60 de mii de oameni, acest lucru este imposibil. De exemplu, doar 150 de angajați afgani ai Uniunii de la Kabul au ajuns în Europa, din cei aproximativ 400.
Talibanii controlează acum toate punctele de trecere către aeroportul din Kabul, iar la poarta bazei încă se află mii de oameni disperați.
Până sâmbătă, 21 august, de pe aeroportul din Kabul au decolat aproximativ 17 mii de persoane, inclusiv refugiați.
Mulți copii afgani, de la bebeluți la adolescenți au ajuns deja în Germania, Spania și alte țări, unii fără părinți. O femeie afgană a născut la baza militară americană din Ramstain, din Germania, chiar la sosire, după ce travaliul a început în aer.
Guvernul Spaniei a anunțat că pune la dispoziția SUA două baze militare pentru evacuări.
În schimb, Austria a anunțat că nu va primi delor refugiați, iar Grecia a anunțat că a finalizat extinderea gardului de la granița cu Turcia, lung de 40 de km, lucrare menită să împiedice intrarea în țară a unui nou val de refugiați.
De asemenea, Australia a refuzat să acorde viză celor aprovimativ 100 de fosți angajați sau colaboratori afgani ai Ambasadei sale de Kabul.