De astăzi, liderii mondiali încep negocierile în vederea gestionării ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
În timp ce principalii lideri europeni vor ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar cât mai repede, Londra nu se grăbește să notifice oficial Bruxellesul că va pleca din UE.
Primele discuții vor avea loc la Bruxelles. Venit de peste ocean în Europa pentru a media o parte din discuții, secretarul de stat american, John Kerry, se întâlnește astăzi în capitala Uniunii cu ministrul de Externe al Uniunii, Federica Mogherini.
Apoi, Kerry va pleca la Londra.
Aflat deja în Europa, secretarul de stat John Kerry a declarat că liderii trebuie să lucreze împreună pentru a asigura stabilitate și încredere.
,,Există soluții pentru a merge mai departe într-un mod inteligent astfel încât să protejăm valorile și interesele care ne-au adus împreună,, a spus secretarul de stat american.
Statele Unite sunt dezamăgite de votul din Marea Britanie, dar subliniază că Regatul Unit rămâne un partener important pentru Washington.
În Europa, liderii celor 28 de țări membre se întâlnesc mâine în cadrul unui Consiliu European pentru a discuta despre ce trebuie să facă Uniunea de acum încolo. Apoi, vor discuta separat, fără David Cameron.
Până atunci însă, , cancelarul german Angela Merkel îi va primi la Berlin pe liderul francez Francois Hollande, pe premierul Italiei, Mateo Renzi, și pe președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Hollande a declarat deja că Marea Britanie nu se mai poate întoarce din drum.
Iar președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut că procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune ar trebui să înceapă imediat.
În același timp, la Londra, politicienii nu par că se grăbesc să ceară UE activarea articolului 50 din Tratatul Uniunii, cel în baza căruia vor părăsi blocul comunitar.
Dimineață, ministrul britanic de Finanțe, George Osbourne, a declarat că Marea Britanie va face acest lucru doar atunci când va fi pregătită.
Ministrul de Finanțe a organizat o conferință de presă în care a explicat că Guvernul are pregătit un plan de contingență pentru economie, iar el prevede unele ajustări.
,,Ce trebuie să știe cetățenii britanici este că bazele economiei sunt puternice.
Vor fi câteva ajustări în lunile următoare dar suntem pregătiți pentru asta.
Mesajul nostru către mediul economic este foarte simplu: Marea Britanie este și va rămâne deschisă pentru afaceri,,, a spus Osborne.
În ciuda mesajului ministrului de Finanțe, lira sterlină a scăzut cu peste 2 la sută pe piețele asiatice.
Investitorii sunt îngrijoraţi de perspectiva unor luni întregi de incertitudini, de neînţelegerile din cadrul celor două mari partide din Marea Britanie şi de curentul pro-independenţă din Scoţia.
În urma victoriei taberei Brexit valoarea activelor la nivel mondial a scăzut cu peste 2.500 miliarde de dolari.