Confidenţialitate

Liderii Cartel Alfa si BNS critică reformele privind pensiile și salariul minim, anunțate de guvern prin PNRR | AUDIO

Președintele BNS, Dumitru Costin, a cerut la ultima întâlnire cu premierul ca salariul minim să-i permită unui angajat să-și cumpere hrană, servicii și bunuri elementare, iar formula de calcul să țină cont de costul coșului de consum.

Miercuri, executivul a anunțat că în 5 ani va mări salariul minim brut, de la 2.300 de lei la 3.000 lei, fără să anunțe și cum se va ajunge la acest cuantum.

„Am văzut că Guvernul deja se antepronunță, se substituie mecanismului care încă nu există, acel mecanism de determinare a salariului minim, stabilește deja niște parametri și niște valori (…). Mi se pare nefiresc, e ca și cum ai  evolua la impuse”, spune Dumitru Costin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În același timp, Executivul a anunțat că vrea să încurajeze munca voluntară până la 70 de ani dar și să restricționeze ieșirea la pensie anticipat, înainte de 60 de ani, în sistemul public. Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu:

„Din 2001 până în prezent, partidele politice, inclusiv cele actuale aflate la guvernare, au micșorat rețeta pentru asigurările sociale, micșorând contribuțiile la pensie cu mai mult de o treime. Au scos grupuri importante din societate civilă de contribuabili, spunând că ei își fac serviciul propriu de pensionare, doresc acum ca anvelopa respectivă să fie redistribuită celor în plată sau pe viitori pensionari ca atare. Din acest punct de vedere, evident va fi o categorie a societății civile profund afectată, în sensul în care pensiile actuale vor fi înghețate pe cel puțin 7 ani de acum încolo.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

PNRR prevede tototdată și schimbări în impozitatea proprietății dar și în cee ace privește colectarea veniturilor la buget, cu peste 10% mai puțin decât în restul Uniunii, în medie.

Executivul PNL-USR PLUS-UDMR vozează și reducerea graduală a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor, începând cu anul 2025, reducerea etapizată a stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit, impozitul pe profit, contribuțiile sociale, începând cu 2024.