Piața caietelor și a cărților auxiliare vândute în școlile din România de edituri private a ajuns la 80 de milioane de euro, avertizează președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din România.
Invitat la Interviurile Europa FM, Iulian Cristache a declarat că pentru fiecare set de manuale sau caiete cumpărate de părinți, editurile îi recompensează pe dascăli cu bani cash-echivalentul a 20 la sută din contravaloarea comenzii.
Astfel, s-a ajuns ca începând de la clasa zero, părinții să cumpere în fiecare an, până la zece materiale pentru materii precum limba română, matematică și religie. În același timp, licitația pentru manualele de gimnaziu este blocată de un an, fiind sesizată DNA.
Reprezentantul părinților din România, Iulian Cristache, a explicat și cum funcționează sistemul paralel de plată a cadrelor didactice.
,,-Sunt auxiliare diferite, prețurile diferă și nu poți să faci o situație centralizată dar făcând un preț mediu, s-a ajuns la …în jurul a 80 de milioane de euro pe an.(…) Comisionul este de 20% în medie,pentru cadrul didactic. Adică, dacă un cadru didactic cumpără de 300 de lei, este comisionul aferent, pe care îl bagă în buzunar.
-Și primește bani cash?
-Da, e un fel de discount.
-Din partea editurii?
-Da.’’
Invitat și el la Interviurile Europa FM, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, îi avertizează pe dascăli că va veni un moment în care vor fi cercetați de procurorii anticorupție.
”Ceea ce mă deranjează este constrângerea copiilor și a părinților. (…) Aici este și o problemă a editurilor care contactează cadrul didactic …și a profesorilor în egală măsură. Eu vreau să vă spun că la un momnet dat, într-o unitate școlară, discutam despre problema auxiliarelor și le-am atras atenția: Fraților, sunt niște instituții care sunt cu ochii pe voi. Vreau să înțelegeți acest lucru. Mă refer la instituțiile de forță”, a declarat liderul sindical.
-La DNA vă referiți, la ANAF?
-Da. În momentul în care tu încasezi niște bani pentru auxiliare, bani care nu sunt declarați nicăieri, cineva, la un momnet dat, poate nu acuma, dar peste un an, peste doi, va veni și te va lua la întrebări. Soluția este interzicerea acestor auxiliare, să ai manuale de calitate” a declarat liderul sindical.
La interviurile Europa FM, reprezentantul părinților și cel al profesorilor au declarat că îi vor cere și noului ministru al Educației să ia atitudine față de strângerea fondului clasei în școli.
În plus, Marius Nistor le cere directorilor de școli să publice pe site-uri sumele primite de la primării pentru dotări, astfel încât părinții să știe cum sunt gestionați banii publici aflați la dispoziția școlii.
Interviul integral poate fi vizionat pe www.interviuri.europafm.ro