Confidenţialitate

Starea liceelor tehnologice din România. Mama unui băiat care vrea să învețe într-un astfel de liceu: „În viața asta, dacă reușești să găsești un lucru pe care îl faci cu plăcere înseamnă că nu vei munci o zi” | AUDIO

Georgiana Zarcu, director executiv al Asociației Go-Ahead, a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Despre liceele tehnologice nu se vorbește atât de mult: despre rolul lor, despre utilitatea lor în viața unui elev sau despre unde te poate duce un astfel de liceu. Georgiana Zarcu a explicat la Europa FM care este starea actuală a liceelor tehnologice – cum sunt dotate, de ce investiții au beneficiat în ultimii ani. De asemenea, directorul executiv al Asociației Go-Ahead a mai spus la Europa FM că în ultimii ani a fost constatată o creștere destul de mare a importanței meseriilor predate și practicate în liceele tehnologice. Însă o meserie nu se poate descoperi cu adevărat fără consilierea vocațională, despre care Georgiana Zarcu a spus că „ar trebui să fie obligatorie încă de la clasa a VII-a pentru toți copiii”.

În emisiunea „Academia Europa FM” a intervenit mama unui băiat care a terminat un liceu tehnologic și mama unui băiat care are 14 ani și își dorește să se îndrepte spre un astfel de liceu. După ce le-a spus părinților că i-ar plăcea să fie mecanic, mama sa a reacționat astfel: „Eu știu așa: în viața asta, dacă reușești să găsești un lucru pe care îl faci cu plăcere înseamnă că nu vei munci nicio zi”.

Care este starea actuală a liceelor tehnologice și a învățământului din aceste licee în momentul de față?

„În afară de Planul Național de Redresare și Reziliență au mai fost fonduri și anterioare, tot venite de la Uniunea Europeană. S-a investit foarte mult în aceste licee. Nu contest că ar mai putea exista licee care nu au făcut niciun demers ca să obțină astfel de fonduri sau poate primăriile care ar fi trebuit să facă astfel de demersuri, dar cu toate acestea da, lucrurile s-au schimbat.

Lucrurile s-au schimbat prin aceste fonduri, s-au schimbat prin parteneriatele pe care le au cu agenții economici. De când există învățământul dual și agenții economici investesc în ateliere de practică.

Și lucrurile s-au schimbat în sensul că se fac acum și consorții pentru dual, formate din licee tehnologice și universități de profil. Și se construiesc consorții în cadrul cărora vor fi dotate și mai mult și alte laboratoare de specialitate”, a explicat Georgiana Zarcu la Europa FM.

Georgiana Zarcu: „Am constatat o creștere destul de mare a importanței acestor meserii”

„S-au dotat laboratoarele în ultimii ani. Există dotări suficiente în multe dintre liceele din această țară și nu mă refer doar la cele din orașele mari, ci există și în orașe mai mici unde sunt licee care au fost dotate în ultimii ani.

Și de asemenea, să nu uităm totuși, că tot în ultimii ani am constatat o creștere destul de mare a importanței acestor meserii cum ar fi cizmar, croitor pentru că se caută foarte mult și haine și încălțări care să aibă amprenta aceea de unicitate”, a mai explicat Georgiana Zarcu la Europa FM.

Georgiana Zarcu: Consilierea vocațională ar trebui să fie obligatorie încă de la clasa a VII-a pentru toți copiii

Marcel Bartic: Îți dorești ce e mai bun pentru copilul tău, dar oare mai știm ce e bun pentru el? Pe copilul acela l-am întrebat la un moment dat?

Georgiana Zarcu:Pentru asta există consiliere vocațională. Ar trebui să fie obligatorie încă de la clasa a VII-a, cred, pentru toți copiii din toate școlile, oriunde învață ei să existe consiliere vocațională pentru că îi ajută. Chiar dacă nu-și dau seama, la sfârșitul cosilierii nu-și stabilesc exact direcția, însă îi ajută să-și dea seama cam pe ce domeniu le-ar plăcea, unde, către ce liceu să meargă. Pentru că de acolo începe. Și dacă nu ai avut parte la clasa a VII-a sau a VIII-a nici în liceu nu este târziu. Dar pentru asta au nevoie ca și părinții îi sprijine”.

Mama unui băiat care a absolvit un liceu tehnologic: „La finele liceului a primit o diplomă, Atestat Nivel 4 de calificare recunoscut la nivel european” / „Când a fost pandemia, din păcate, locurile au fost limitate la Palatul Copiilor și am ales să facă practică unde să nu cunoscă pe nimeni și chiar să-l învețe cineva ceva”

„Sunt mămica unui băiat care tocmai a terminat liceul tehnologic. A fost decizia noastră, împreună cu el să meargă la acest liceu și vă spun și de ce: la finele liceului a primit o diplomă, Atestat Nivel 4 de calificare recunoscut la nivel european.

El a terminat tehnician în automatizări. Ori, de automatizări este nevoie absolut oriunde, oricât de mică ar fi firma. La noi în oraș să spunem că au sprijin. Ei sunt căutați în acest liceu de firme din domeniu”, a spus mama unui elev care a terminat un liceu tehnologic.

„Când a fost pandemia, din păcate, locurile au fost limitate la Palatul Copiilor și am ales să facă practică unde să nu cunoscă pe nimeni și chiar să-l învețe cineva ceva. A fost dat pe mâna unui inginer și chiar dacă nu fac ei mare lucru – la chestia asta de automatizări i-a pus să întindă niște cabluri, să monteze o priză – dar, totuși, anumite deprinderi le dobândești. Știi cu ce se mănâncă meseria asta după ce termini. În plus, poate să te pună pe gânduri: îmi doresc atât? Sau, totuși, doresc altceva? Pentru că urmează facultăți în domeniu. Cei care termină liceele tehnologice nu sunt elevii cei mai proști”, a adăugat mama elevului care a terminat un liceu tehnologic.

Mama unui băiat de 14 ani care le-a spus părinților că vrea să fie mecanic: „Eu știu așa: în viața asta dacă reușești să găsești un lucru pe care îl faci cu plăcere înseamnă că nu vei munci nicio zi”

„Sunt mama unui băiețel de 14 ani care acum este clasa a VII-a. Urmează la anul să intre în clasa a VIII-a și noi deja ne-am gândit pentru că am văzut că sunt foarte mulți copii care și-ar dori într-adevăr unde mediile sunt foarte greu de obținut, dar nu asta ar fi problema. Problema este că atunci când observi că copilul tău are o aptitudine sau are un talent, trebuie să-l orientezi către acel lucru”, a spus mama băiatului de 14 ani.

„În cazul nostru, băiatul nostru este pasionat de mecanică auto și ne-a spus așa <<Eu asta vreau să fac>>. Și am apreciat sinceritatea lui și l-am înțeles, pentru că eu știu așa: în viața asta dacă reușești să găsești un lucru pe care îl faci cu plăcere înseamnă că nu vei munci nicio zi”, a mai spus mama băiatului.

Ascultă întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Care sunt cauzele nivelului scăzut de literație din România? „În școală, copilul trebuie să-și formeze deprinderea de a face distincția dintre informații, de a avea gândire critică” | VIDEO