O nouă fraudă la adresa asiguraților RCA: Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a sesizat Parchetul General că firma Euroins, liderul actual al pieței, a respins peste 5.600 dosare de daună RCA fără să le analizeze, dezvăluie cotidianul „Libertatea”.
Jurnaliștii au obținut documentul privind verificările făcute de ASF. Cele 26 de pagini prezintă nereguli majore.
După escrocheriile urmate de falimentele Astra (2015), Carpatica (2016) și City (2022), asigurații RCA se găsesc a patra oară, în mai puțin de 8 ani, în fața unei firme care îi păcălește în masă, după cum arată documentul de 26 de pagini trimise de ASF către Parchet.
Inspectorii ASF au descoperit că, în lunile februarie și martie 2021 societatea Euroins a respins peste 5.800 de dosare de daună, din care 5.603 dosare RCA, fără motiv.
Documentele arată, spun jurnaliștii, că mai mulți angajați Euroins au recunoscut în fața inspectorilor ASF că semnăturile care apăreau pe refuzul companiei de a plăti câteva mii de despăgubiri pentru asigurații RCA nu le aparțin.
Unii au spus că nici nu au văzut dosarele și nu le-au analizat. Jurnaliștii Libertatea mai arată și că ASF ținut sesizarea penală contra Euroins secretă față de asigurați și față de opinia publică.
Nu existau dovezi că persoanele care așteptau răspuns au dosarele respinse.
Care e miza neraportării dosarelor de daună către ASF?
Potrivit legii, când o firmă de asigurări respinge dosare de daune, asiguratul se poate adresa instanței. Firma e nevoită să aibă lichidități pentru eventuala plată a sentințelor defavorabile.
Dacă un client nu știe că dosarul i-a fost respins, nici nu ajunge în instanță, iar fără ca ASF să știe numărul de litigii, lichiditățile companiei nu sunt recalculate, mai arată ancheta.
Apoi, de ce faptul că ASF a făcut sesizare penală împotriva Euroins a fost ținut secret?
O sursă a cotidianului Libertatea din cadrul Autorității a declarat că secretul a fost ținut „deși cetățenii aveau dreptul să știe. Dar anul acesta, în octombrie, se termină mandatele șefilor noștri. Și le e teamă că, un nou scandal de proporțiile City, cu Euroins de data asta, va determina Parlamentul să nu le prelungească mandatele” .
31% dintre cei 7,4 milioane de români care au RCA sunt asigurați la Euroins, o companie cu capital din Bulgaria.
Foto: Shutterstock
Citește și: Scumpire semnificativă a carburanților în România din cauza creșterii cotațiilor internaționale