Liberalii încep de luni procedura de revocare din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber.
Decizia a fost luată după ce Weber a atacat la Curtea Constituțională legea adoptată săptămâna trecută de Parlament de impozitare cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.
Anunțul de demarare a procedurii de revocare din funcție a Renatei Weber a fost făcut sâmbătă de către liderul deputaților PNL, Florin Roman.
Acesta a acuzat-o pe Weber că s-a transformat în avocatul pensiilor nesimțite și că şi-a depăşit atribuţiile constituţionale iniţiind un demers împotriva poporului român, care doreşte tăierea pensiilor speciale şi respectarea principiului contributivităţii.
Anunțul lui Roman a venit la o zi după ce chiar premierul Ludovic Orban le-a cerut deputaților PNL să investigheze posibilitatea de o demite pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.
Demersul liberalilor se prefigurează a fi însă mai mult un gest de imagine, deoarece partidul este minoritar în Parlament. Nici măcar împreună cu USR, PNL nu are voturile necesare pentru a o demite pe Weber din funcție.
Potrivit legii, revocarea din funcție a Avocatului poporului se poate face pe motiv de încălcare a Constituției și a legilor. Propunerea trebuie să treacă prin Birourile Permanente Reunite, prin Comisiile juridice reunite și apoi prin plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
Or, în acest moment, PSD și sateliții săi dețin majoritatea în cele două Camere ale Parlamentului.
Parlamentul a adoptat săptămâna trecută legea de impozitare a tuturor pensiilor speciale de peste 7.000 de lei cu 85%, iar a celor între 2.000 și 7.000 cu 10%.
Renate Weber a atacat actul normativ la Curtea Constituțională, susținând că beneficiarii de pensii speciale vor fi astfel discriminați.
Cea mai mare pensie specială din România o primește un fost comandant al Penitenciarului Colibași. Acesta ia 75.000 de lei pe lună.
- Cristian Citre, corespondentul Europa FM la Parlament