Liberalii au depus un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate noile plafoane privind plăţile în numerar. Astfel, s-ar reveni la forma iniţială a Legii din 2015, prin care plafoanele rămân la 50.000 de lei pentru tranzacţii între persoane fizice şi 10.000 de lei între societăţile comerciale.
Anunțul a fost făcut de deputatul PNL Adrian Cozma în plenul Camerei Deputaţilor:
Ulterior, liberalul Adrian Cozma a explicat motivele din spatele acestui proiect de lege:
”Am discutat cu țărani care mi-au spus: Domnule, dacă vând doi porci, sau vând vaca din bătătură, efectiv voi fi pus în situația în care la 6-7.000 de lei să nu pot să-i cumpăr copilului meu un laptop pentru că eu nu am cont. Iar noi nu putem obliga cetățenii români să aibă conturi în bancă”.
Potrivit proiectului inițiat de PNL, chiar și înaintea promulgării pachetului fiscal pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, România avea cele mai mici plafoane pentru plățile cash din Uniunea Europeană.
Conform expunerii de motive, noile plafoane ale plăţilor în numerar vor genera “perturbări” în activităţile firmelor mici. Se menţionează şi că în comune nu există sucursale ale băncilor, unde operatorii economici să poată depune banii acumulați zilnic. În prezent, există țări care nu au stabilit un plafon pentru plăţile în numerar şi state care au adoptat asemenea plafoane: în Bulgaria – plafonul este de 10.000 de leva, adică peste 5.000 de euro, în Polonia – 15.000 de zloţi, aproximativ 3.300 euro, iar în Slovacia – 15.000 de euro.
Potrivit unei măsuri cuprinse în pachetul de măsuri fiscal-bugetare asumat de Guvernul Ciolacu, plăţile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei, iar sumele în numerar aflate în casieria firmelor nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea