Confidenţialitate

Lia Manoliu, prima femeie care a participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimplice

Lia Manoliu rămâne în istorie drept prima femeie care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimplice, performanță pentru care a și intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu s-a născut la Chișinău, în 1932. S-a stabilit cu familia la București pe când era foarte mică și copilă fiind, a început să practice atletismul. Deși a rămas în memoria celor mai mulți pentru aurul olimpic câștigat la Jocurile Olimplice de la Ciudad de Mexico, Lia Manoliu a fost, de fapt, o sportivă polivalentă. Pe lângă aruncarea discului, a mai practicat (de cele mai multe ori în paralel) tenisul de câmp, tenisul de masă, săritura în înalțime, voleiul și baschetul.

Foarte probabil, ar fi putut face performanță în oricare dintre sporturile menționate. Ca idee, la volei și baschet a fost campioană națională, în vreme ce la tenis de masă, Lia Manoliu s-a aflat la un moment dat pe locul al 3-lea pe țară.

Desigur, Lia Manoliu s-a consacrat la proba de aruncare a discului și s-a apucat de această disciplină sportivă pe când avea 15 ani. Doi ani mai târziu, stabilea primele recorduri pentru junioare și de fapt, Lia Manolia a fost prima femeie din România care a aruncat discul la o distanță mai mare de 40 de metri. Concomitent cu activitatea sportivă, a terminat Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice și București și pentru o scurtă perioadă, chiar a lucrat că inginer. În plus, a terminat și cursuri intensive pentru formarea jurnaliștilor sportivi.

Cu totul, a participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, între 1952 și 1972, performanță pentru care a și intrat în Cartea Recordurilor. Fără îndoială, perfomanța supremă a Liei Manoliu a reprezentat-o aurul câștigat în 1968, la Olimpiada de la Ciudad de Mexico. La momentul respectiv, sportiva noastră stabilea un nou record olimpic și în anii care au urmat, aruncarea discului i-a mai adus încă două medalii olimpice de bronz, la Tokyo și la Roma.

După retragerea din activitate, Lia Manoliu a fost răsplătită de U.N.E.S.C.O. pentru întreaga sa carieră cu „Premiul Internaţional pentru Fair-Play“. În 1990, Comitetul Internaţional Olimpic îi oferea Trofeul „Femeia în Sport“ și în același an, a fost numită Președinte al Comitetului Olimpic Român. A ocupat această funcție până la moartea sa, în 1998, și în cinstea ei, Complexul Stadionului Național din București poartă numele de “Lia Manoliu”.