Leul din imagine se numea Cecil și trăia în Parcul național Hwange din Zimbabwe. La începutul lunii iulie, un dentist american pe nume Walter James Palmer l-a ademenit în afara parcului și a tras în el cu o arbaletă. Palmer l-a urmărit pe leul rănit timp de 40 de ore înainte să îl ucidă.
De la relatarea poveștii lui Cecil săptămâna trecută în presa americană, cazul leului s-a răspândit pe internet, trezind o revoltă și o indignare generală față de Palmer. Subiectul a deschis și o conversație mai amplă despre economia și etica vânătorii și a conservării vieții sălbatice – în Zimbabwe și la nivel global. Publicația Vox explică felul în care s-a desfășurat povestea tragică a morții leului Cecil:
Ce i s-a întâmplat lui Cecil
Parcul național Hwange este o zonă de ”liberă trecere”, ceea ce înseamnă că vânătoarea nu e permisă în parc, iar uciderea lui Cecil în interiorul acestuia ar fi fost ilegală.
Când Walter James Palmer, un dentist din Minnesota, Statele Unite, s-a dus în Zimbabwe în luna iulie, a găsit o modalitate de a păcăli această lege. Potrivit autorităților care administrează parcurile și viața sălbatică din Zimbabwe, doi localnici riscă o pedeapsă din partea legii pe motiv de complicitate la uciderea lui Cecil: un vânător identificat drept Theo Bronkhorst și un fermier local identificat drept Honest Trymore Ndlovu.
Cei trei au legat cadavrul unui animal de o mașină pe care au parcat-o în afara parcului Hwange, pe teritoriul fermei lui Ndlovu, pentru a-l ademeni pe Cecil. Odată ce leul a părăsit parcul, a devenit teoretic legal să tragă în el, iar Palmer a făcut-o, cu o arbaletă.
Săgeata doar l-a rănit. Palmer l-a urmărit apoi timp de 40 de ore și apoi a tras din nou în el, de data aceasta cu o pușcă. Cei trei l-au jupuit și i-au tăiat capul.
Întreaga experiență l-ar fi costat pe Palmer aproximativ 50.000 de dolari.
Cum a luat povestea o mai mare amploare
Parte din revoltă a fost cauzată de brutalitatea în sine a faptelor și de modalitatea cinică în care Palmer pare să fi păcălit legea din Zimbabwe.
Vânarea de animale mari înseamnă, prin definiție, urmărirea, uciderea și jupuirea de animale frumoase precum leii, iar asta se întâmplă tot timpul. Însă de data aceasta a fost ceva diferit.
Cecil era un leu special. Era un fel de mascotă a Parcului național Hwange și era un animal iubit în Zimbabwe pentru coama sa neagră distinctivă. The Guardian îl descrie drept ”unul dintre cei mai faimoși lei ai Africii și atracția vedetă a Parcului național Hwange”.
Cecil avea de asemenea un profil internațional, întrucât făcea parte dintr-un studiu al Universității Oxford despre conservarea leilor în Zimbabwe.
Uciderea lui Cecil – ilegală?
Aici părerile sunt împărțite. Guvernul din Zimbabwe insistă că a fost ilegal; Palmer spune că a fost în limitele legii. Uciderea leilor nu e neapărat ilegală în Zimbabwe. Întrebarea este dacă ai permisiunea adecvată pentru a vâna.
Guvernul din Zimbabwe spune că Palmer nu o avea. Purtătoarea de cuvânt a poliției confirmă că i-au arestat pe Bronkhorst și Ndlovu sub acuzații de braconaj și că Palmer este de asemenea căutat.
Potritvit autorităților care administrează parcurile și viața sălbatică din Zimbabwe, care eliberează permisele de vânătoare, Ndlovu nu avea permisiunea de a vâna un leu în ferma sa, ceea ce înseamnă că orice tip de ucidere a unui leu era ilegală și orice participant la ea – braconier.
Bronkhorst a spus că nu știau că leul pe care îl omorâseră era Cecil și că toate permisele lor erau în regulă. ”Era un leu matur și magnific. Nu știam că era un leu bine cunoscut. Aveam un permis pentru clientul meu de a trage într-un leu cu arcul și săgeata în zona unde a fost răpus”, a spus el pentru The Telegraph.
Palmer insistă asupra nevinovăției sale. ”Am angajat diferiți ghizi profesioniști și au furnizat toate permisele necesare. Din ce știu eu, totul legat de această călătorie a fost legal și gestionat și desfășurat în mod adecvat”, a spus el într-o declarație pentru Minnesota Star-Tribune. ”Habar nu am avut, înainte de finalul vânătorii, că leul pe care l-am răpus era un preferat local favorit și parte dintr-un studiu. M-am bazat pe expertiza ghizilor mei profesioniști locali pentru a mă asigura că este o vânătoare legală.”
Cât de furioși sunt oamenii?
Buzzfeed a făcut un scurt rezumat al revoltei care a cuprins internetul până acum:
Utilizatorii Twitter fac publice informațiile de contact ale lui Palmer, inclusiv adresa cabinetului său stomatologic, în timp ce pagina de Facebook a aceluiași cabinet a fost inundat cu cronici negative și comentarii furioase.
O petiție – semnată de peste 77.000 de persoane – intitulată ”Dreptate pentru Cecil” cere ca Zimbabwe să nu mai emită permise de vânătoare pentru a omorî animalele în pericol de dispariție.
În declarația sa, Palmer a exprimat un sentiment de remușcare. ”Regret enorm că îndeletnicirea mea cu o activitate pe care o iubesc și pe care o practic în mod responsabil și legal a rezultat în uciderea acestui leu”, a spus el.
Este vânătoarea legală rea pentru lei în toate cazurile?
Doi dintre cercetătorii de la Oxford care îl studiau pe Cecil, Andrew Loveridge și David Macdonald, au analizat efectul vânătorii legale în afara Parcului național Hwange asupra populațiilor de lei din interiorul parcului. Au descoperit dovezi că existența vânătorii legale a rănit animalele din interiorul parcului: ”fiecare eliminare a unui leu mascul de către vânători la granițele parcului a creat o lacună teritorială care a dus masculii din mijlocul zonei protejate în zonele de graniță, unde și ei au devenit vulnerabili în fața vânătorilor”.
Vânătoarea de lei a fost suspendată în Zimbabwe în jurul parcului până în 2009 – iar populația a crescut cu până 50 la sută. Din 2009, vânătoarea în jurul Hwange a fost reintrodusă, dar cu mai multe restricții.
Ce se va întâmpla cu familia lui Cecil?
Cecil conducea două haite, 6 leoaice și 12 pui în total, împreună cu un alt mascul, Jericho. Fără Cecil, familia se află într-o situație gravă, pentru că leii masculi au în general sarcina de a apăra haitele de alți lei.
”Ca singurul mascul, Jericho nu va fi în stare să apere cele două haite și pui de noii masculi care invadează teritoriul”, au avertizat cercetătorii de la Oxford. ”Asta vedem cel mai des că se întâmplă în aceste cazuri. Infanticidul este cel mai probabil rezultat.”