Confidenţialitate

Leucemia mieloidă cronică explicată de medicul Andrei Cucuianu (Audio)

Medicii sunt de părere că există undeva la două mii de cazuri în România însă cifra nu este confirmată de vreo statistică din simplul motiv că nu a fost realizată una.

Boala este asociată cu o anomalie a unui cromozom. Nu se ştie însă cu exactitate ce anume o determină. Acest tip de leucemie este mai rar. Transplantul de măduvă osoasă este o opţiune de tratament.

În România se subvenţionează tratamentul cu medicamente pentru această boală, dar pe lista Ministerului Sănătăţii cu pastile subvenţionate ar trebui introduse unele noi care au apărut deja, în străinătate, mai eficiente, pentru tratarea bolii spune medicul Andrei Cucuianu de la Centrul de Hematologie din Cluj.

Leucemie mielioidă cronică este o boală care afectează toate vârstele, vârful de incidenţă este undeva la 40 – 50 de ani, este foarte rară la copii, afectează mai ales adulţii aflaţi în plină activitate. Boala se manifestă prin astenie, fatigabilitate, creşterea în volum a splinei dar şi printr-o creştere importantă a globulelor albe.

Boala evoluează în două faze: una cronică – care durează între 3-5 ani, însă, dacă nu este tratată suferă o acutizare. Apoi, supravieţuirea mai este de doar un an. Cu ajutorul noilor pastile care exista în străinatate, rata de supravieţuire devine tot mai mare, chiar şi până la 20 – 25 de ani.

Nu se ştie ce anume determină apariţia acestei boli. Nu există un factor declanşator. Este o mutaţie întâmplătoare care apare la nivelul unei celule stem hematopoetice (n.r. celulele care dau naştere sângelui). Se poate întâmpla la oricine, indiferent de stilul de viaţă şi de antecedente. Există medicamente pe piaţa din România pentru tratamentul bolii.

Din cei 2.000 de pacienţi, 800 iau medicamente subvenţionate de stat. Ca o comparaţie, dacă în străinătate 80% dintre cei bolnavi de leucemie mieloidă cronică iau pastile, în România doar 50 – 60% urmează un program de tratament. Efectele adverse sunt bine tolerate de pacient.

Pastilele schimbă efectiv cursul bolii. Unui pacient bolnav de leucemie mieloidă cronică – care are o speranţă de viaţă de 5 ani, îi creşte speranţa de viaţă cam până la 20 – 25 de ani. Pastilele în România sunt susţinute financiar de Casa Naţională de Asigurări. Ele sunt scumpe în toată lumea.

În România, tratamentul cu un medicament care există pe piaţă din 2002 costă undeva la 2.000 – 2.400 de euro/ lună. În România, firma producătoare a noului tratament ne-a trimis mostre. Este aprobat dar nu se găseşte încă în farmacii. Nu se cunosc costurile pentru că farmaciile nu îl importă pentru că nu au siguranţa că va fi cumpărat. Ca şi comparaţie, la noile pastile efectul se instalează mai rapid şi este mai profund. Automat prelungeşte speranţa de viaţă a pacientului’, explică medicul Andrei Cucuianu.

Să revenim să explicăm însă ce este leucemia şi care sunt tipurile de leucemie. Leucemia este un cancer al celulelor sângelui. Celulele din sânge sunt produse în măduva osoasă. În cazul unui bolnav de leucemie, măduva osoasă începe să producă prea multe leucocite (celulele albe) şi uneori acestea nu-şi mai îndeplinesc funcţiile. Ele pot avea o diviziune celulară mult mai rapidă decât restul celulor. În timp, cele anormale ajung să le înlocuiască pe cele bune- leucocitele, hematiile şi trombocitele.

Leucocitele au rolul de a ajuta organismul să lupte cu infecţiile. Hematiile asigură o buna oxigenare la nivel celular iar trombocitele ajută în oprirea sângerărilor. În momentul în care există mai puţine celule normale, sângele nu-şi mai poate îndeplini funcţiile.

Scopul tratamentului în leucemie este acela de a distruge celulele canceroase şi de a permite celulelor sănătoase, normale, să se formeze în măduva osoasă. Tratamentul este stabilit pe tipul de leucemie, stadiul bolii, vârsta pe care o are pacientul, dar şi de starea generală de sănătate.

Sunt patru tipuri principale de leucemie: limfoblastică acută (este frecventă la copii, dar poate apărea şi la adulţi), mieloidă acută, limfoido cronică (afectează în special persoanele de peste 50 de ani) şi mieloidă cronică (apare în special la adulţi).

Cauzele leucemiei nu sunt foarte bine cunoscute. Pentru leucemia mieloidă cronică rata de supravieţuire la cinci ani este de 31 până la 57%. În România, trei sferturi dintre bolnavii de leucemie care ar trebui să facă transplant de măduvă nu găsesc un donator. În 2009 doar 18 din cei aproximativ 8.000 de bolnavi de leucemie din România au plecat să se trateze în străinătate pe banii Ministerului Sănătăţii.