Confidenţialitate

Lentilele de contact ar putea schimba sistemul imunitar de la nivelul ochilor

Purtarea lentilelor de contact poate schimba grupul de bacterii care trăiesc pe suprafața ochilor noștri, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au descoperit că suprafața ochiului la oamenii care purtau lentile de contact a avut de trei ori mai multe specii de bacterii, în comparație cu cei care nu au purtat lentile.

Mai mult, oamenii de știință au descoperit diferențe în compoziția grupurilor bacteriene de pe suprafața ochilor. La oamenii care purtau lentile de contact, exista o varietate de bacterii asemănătoare cu bacteriile care există pe pleoape. Studiul efectuat este unul mic, incluzând nouă persoane care purtau lentile de contact și 11 care nu au purtat lentile de contact.

Unul dintre autorii studiului desfășurat la New York a spus că “Cercetările arată în mod clar că a pune un obiect străin, cum ar fi o lentilă de contact, pe ochi nu este un act neutru”.

Este nevoie de mai multe studii pentru a decide dacă aceste schimbări provin în urma atingerii ochiului cu degetele, sau dacă presiunea unei lentile de contact modifică într-un fel sistemul imunitar la nivelul ochiului, au spus cercetătorii.

Concluziile par să răspundă la întrebarea ”De ce purtătorii de lentile de contact sunt predispuși la infecții oculare?”.

De la introducerea de lentile de contact moi din 1970, a existat o creștere a prevalenței ulcerului cornean, reprezentat de răni la suprafața ochiului.

Deoarece bacteriile pot ajunge la ochi foarte ușor, cei care folosesc lentile de contact, dar și restul oamenilor, ar trebui să acorde o atenție deosebită atingerii pleoapelor și igienii mâinilor.

Imagine: abd/ Shutterstock