Lenke Ziszovits Popper a fost una din jucătoarele emblematice ale tenisului de câmp românesc din perioada interbelică, devenind de mai multe ori campioană naţională. S-a remarcat și la numeroase turnee internaţionale din acea vreme.
Lenke Ziszovits Popper s-a născut în 1909, în Petroșani, într-o familie de evrei. S-a apucat de tenis chiar în localitatea natală și încă de la o vârsta fragedă, a fost remarcată de antrenori. A urmat primele clase în Petroșani și în 1923, familia Ziszovits s-a mutat în Oradea. Alegerea nu a fost tocmai întâmplătoare, pentru că între cele două Războie Mondiale, cam o treime din populația Oradei era formată din evrei.
În plus, orașul era unul dintre cele mai prospere din România și inițial, Lenke Ziszovits Popper a urmat cursurile Școlii Comerciale. În paralel, s-a înscris la Atletic Club Oradea, evident, la secția tenis. În perioada respectivă, Atletic Oradea era unul dintre cele mai importante cluburi ale României, care a produs mulți sportivi valoroși, la nenumărate discipline.
Pe plan intern, Lenke Ziszovits Popper a fost campioana a României de 5 ori, între 1930 și 1938. Dacă vă gândiți că sfârșitul carieri sale are legătură cu al Doilea Război Mondial și cu faptul că era evreică, da, aveți dreptate. Dar o să ajungem acolo imediat.
Lenke Ziszovits Popper a reprezentat România la multe competiții internaționale, în Austria, Cehoslovacia, Franța, Germania sau Elveția. A și câștigat o bună parte dintre turneele internaționale la care a participat, însă probabil, cele mai mari performanțe ale Lenkei Ziszovits au fost medaliile de aur și argint câștigate cu națională României la Campionatele Balcanice de Tenis.
Toate se întâmplau în anii ‘30 și ca o recunoaștere a meritelor sale, Lenke Ziszovits a primit de la Regele Carol al II-lea „Ordinul Sportiv”. A fost prima femeie din România care a primit această distincție.
Începând cu 1935 în România, și nu numai, au intrat în vigoare mai multe legi anti-evreiești. Cei aflați în funcții publice au fost nevoiți să se retragă și revenind la Lenke Ziszovits Popper, acesteia i-a fost tot mai greu să participe la turnee în afara țării.
Coșmarul a început cu adevărat în 1940, când prin Dictatul de la Viena, România a trebuit să cedeze Ungariei Ardealul de Nord. Într-o prima fază, evreilor le-au fost confiscate toate bunurile și apoi, au fost mutați în ghetouri. Așa s-a întâmplat și cu Lenke Ziszovits Popper, care în 1944, a fost deportată la Auschwitz, împreună cu fiica ei, în vârstă de 9 luni.
Ajungând în zilele noastre, asociația Tikvah din Oradea a organizat vreme de mai mulți ani o competiție de tenis destinată copiilor. A purtat numele de “Memorialul Lenke Ziszovits Popper”.