Guvernul a aprobat proiectele de legi ale Justiţiei. După adoptarea lor în Parlament, va fi îndeplinit principalul obiectiv care va permite ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, spune ministrul justitiei, Cătălin Predoiu.
„În sine, adoptarea acestui pachet de legi înseamnă bifarea punctului central din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Eu cred că suntem în punctul în care putem să ne punem această problemă, odată adoptată legile, sigur, într-o formă care să păstreze nivelul cantitativ al reglementării și obiectivele pe care ni le-am asumat. Eu sunt încrezător în dezbaterea parlamentară, noi mergem acolo deschiși către orice propuneri de îmbunătățire a proiectelor. Văd constructiv acest demers și trebuie abordat rațional, cu calm, fără niciun fel de procese de intenții prealabile sau teorii conspiraționiste, de orice fel ar fi ele.”
Mai mulți magistrați au criticat dispariția din legi a prevederilor legate de numirea și revocarea polițiștilor judiciari prin ordin al Procurorului General dar și desființarea serviciului tehnic care se ocupa de interceptari.
Pe de altă parte, a stârnit nemulțumiri faptul că Procurorul General ar urma să poată infirma soluțiile date de procurori în anchete.
Ministrul Cătălin Predoiu respinge criticile și spune că legile justiției sunt rezultatul dezbaterilor cu cei care lucreaza în sistem:
„Resping categoric abordarea conform căreia în spatele unor soluții s-ar afla intenții malefice sau de subminare a puterii parchetelor. De altfel, chiar comentariile sunt contradictorii, pe de o parte se invocă această intenție presupusă de a submina capacitatea parchetelor de a-și desfășura activitatea, pe de altă parte este invocată „încărcarea” procurorului general cu prea multă putere. Sunt soluții pe care noi le-am discutat atât cu Parchetul General cât și cu conducerile celor două unități specializate.”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea