Confidenţialitate

Legile Justiției, în dezbaterea Curţii Constituționale

Judecătorii constituţionali iau în discuție, marți, sesizările împotriva modificărilor aduse celor trei acte normative care stau la baza sistemului judiciar depuse la finalul anului trecut de PNL și de Înalta Curte.

În cele trei sesizări depuse la Curtea Constituțională, liberalii acuză că modificările aduse legilor Justiției au fost făcute prin violarea mai multor principii constituționale.

Printre acestea, PNL enumeră încălcarea dreptului la inițiativă legislativă al senatorilor și deputaților, nerespectarea principiului autonomiei Camerelor Parlamentului și pe cel al bicameralismului.

De asemenea, liberalii au reclamat și încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi cel care vizează independenţa judecătorilor şi procurorilor.

În sesizarea transmisă Curții, PNL mai arată că înființarea secției speciale de investigare a magistraților contravine legii fundamentale.

La rândul lor, judecătorii Curții Supreme au contestat modificarea prin care magistrații vor răspunde material pentru erorile judiciare pe care le vor comite, dar și înființarea secției speciale de investigare a judecătorilor și procurorilor.

De asemenea, Înalta Curte atrage atenția și asupra neconstituționalității prevederii potrivit căreia Parlamentului îi revine atribuția de a verifica declarațiile pe proprie răspunde ale magistraților privind necolaborarea cu serviciile secrete.

Și USR a contestat luni la Curtea Constituțională legile Justiției, motiv pentru care o decizie finală pe acest subiect va fi amânată, cel mai probabil, pentru luna viitoare.