S-a lansat, la Constanța, proiectul „Legendele Dobrogei” care promovează patrimoniul cultural multietnic prin difuzarea, în premieră națională, a 20 de spectacole de teatru radiofonic. Spectacolele vor cuprinde tradiții, obiceiuri și povești ale celor mai importante etnii care conviețuiesc alături de români pe teritoriul Dobrogei.
Ghiulfer Predescu:
Proiectul „Legendele Dobrogei” are ca sursă de inspirație trilogia „Poveștile Mării Negre” în care scriitorul constănțean Cristian Cealera a adunat aproape 400 de istorii și legende dobrogene. 20 dintre ele, selectate riguros, au fost transformate în povești radiofonice despre comunitățile de români, turci, tătari, greci, romi, aromâni, ruși-lipoveni, evrei, armeni, bulgari. De exemplu:
„O poveste foarte frumoasă din Anadolchioi unde avem căsătoria între un român și o turcoaică, undeva la sfârșit de secol XIX când așa ceva era foarte greu de conceput. Am încercat să nu uităm nicio etnie din Dobrogea”, spune scriitorul Cristian Cealera.
Comunicatorul proiectului Legendele Dobrogei, Sebastian Pătrunjei, a lucrat alături de scriitor și de actorul Iulian Enache la crearea spectacolelor radiofonice.
„Sunt scrise în limba română dar vor fi pigmentate cu expresii, cu nume, cu cântece în limbile etniilor”.
Cele 20 de spectacole vor fi difuzate pe un post de radio regional cu o ritmicitate de două săptămâni.
„După difuzarea pe radio, cele 20 de spectacole vor fin încărcate pe un podcast. Lumea care vrea să asculte spectacolele noastre o va putea face în mod gratuit”.
Și astfel, cele 20 de producții vor aduce în atenția publicului întâmplări, mituri și legende dobrogene, atractive atât din punct de vedere istoric cât și etnografic. Proiectul „Legendele Dobrogei”, cu tematică interetnică, are o finanțare neramursabilă din granturi norvegiene de aproape 200.000 euro.