Confidenţialitate

Legenda cascadei Bigăr, locul de intrare în “Tărâmul Regăsirii Dorului” – GALERIE FOTO

Cascada Bigăr, situată pe Cheile Minişului, acolo unde şoseaua se întâlneşte cu Paralela 45, atrage atenția prin delicatețea firelor de apă care cad peste stânca îmbrăcată în mușchi.

Apa izbucului Bigăr cade în pârâul Miniş pe un con de tuf calcaros, dând naştere cascadei Bigăr, cu o înălţime de 7 metri, declarată, în 2013, “cea mai frumoasă cascadă din lume” de către publicaţia The World Geography.

Legenda, prezentă pe panourile de informare de la cascada Bigăr, scrisă de Floarea Ana-Ţunea, spune că “demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjului o familie de ţărani gospodari, a căror singură amărăciune era lipsa unui urmaş, care să le ducă numele mai departe.

Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă va naşte o fată căreia nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia merse la izvor şi bău apă, iar nu după multă vreme, născu o fetiţă.

Copila fermeca prin privirile sale orice fiinţă omenească ce stătea în preajma ei, iar mai târziu deveni o fecioară râvnită de toţi flăcăii ţinutului, însă inima ei tânjea după flăcăul Bigăr.

Simţind primejdia morţii, tatăl fetel o închise în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei fură auzite de vrăjitoare care îi şopti: “Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ţi transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale.

cascada bigar (2)

Vuietul cascadei îl va aduce pe cel care-l iubeşti aproape de tine, dar nu veţi putea niciodată trăi în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale şi tu vei muri odată cu el, spre a renaşte în cealalată lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului.

cascada bigar (6)

Toate se petrecură întocmai cum sortise vrăjitoarea, iar cascada rămase mărturie iubirii care-a învins limitele fiinţei umane, dar şi a faptului că dragostea înseamnă fericire şi sacrificiu deopotrivă.”,  potrivit textului scris de Floarea Ana-Ţunea.

cascada bigar (7)

Pârâul Miniş