Confidenţialitate

Legea votului prin corespondență, doar în faza de proiect

Indiferent de rezultatul moțiunii de astăzi,  Parlamentul României  rămâne dator în continuare celor peste 3 milioane de români din diaspora.

După alegerile prezindențiale din noiembrie anul trecut, toți liderii politici, inclusiv premierul și președintele, au promis că vor face tot ce le stă în putință pentru adoptarea unei legi a votului prin corespondență.

De atunci au trecut aproape 7 luni, iar legea nici măcar nu a fost dezbătută, deși atât Ministerul de Externe cât și asociațiile de români au explicat că este nevoie de o legislație care să permită organizarea unor scrutine în condiții mai bune..

La Parlament există deja mai multe proiecte prinvind votul prin corespondență.

Ultimul, scris de PNL, prevede că românii din străinătate să se înscrie înainte de alegeri într-un registru electoral.

Apoi, ei pot alege: fie să voteze la secțiile de votare, fie prin corespondență, după ce, în prealabil, au primit prin poștă buletinul și o declarație pe proprie răspundere că nu au votat și în altă parte.

Proiectul a fost însă blocat de coaliția majoritară, spune deputatul liberat Mihai Voicu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, președintele Klaus Iohannis le-a promis personal românilor din diaspora că se va implica pentru ca legea votului prin corespondență să apară cât mai repede.

Recent, într-un interviu penstru postul public de televiziune, Președintele a explicat ce a făcut până acum.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Legea votului prin corespondeță trebuie votată cel târziu până în luna octombrie, în caz contrar, la alegerile generale din 2016, românii din străinătate vor vota după aceleași reguli ca până acum.