Proiectul de lege a vaccinării, publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, prevede că, la înscrierea copilului la școală, părinții trebuie să prezinte o adeverință care să ateste efectuarea vaccinării obligatorii.
Părinții care refuză vaccinarea obligatorie a copiiilor riscă să se aleagă cu dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.
Legea prevede că vaccinarea copiiilor reprezintă responsabilitatea părinților de a asigura starea de sănătate a acestora.
La înscrierea copilului la grădiniță sau la școală, părinții vor aduce o adeverință eliberată de medicul de familie care să ateste că cel mic a efectuat vaccinarea obligatorie. Dacă nu dețin această adeverință, în termen de 60 de zile părinții trebuie prezinte un alt document eliberat de Comisia Județeană de Vaccinare. Acest document va fi calendarul de recuperare în termen de un an a vaccinurilor neefectuate sau o adeverință care să ateste că acel copil are contraindicație la anumite vaccinuri din schema obligatorie.
Vaccinarea nu se va efectua în școli, ci doar în unitățile sanitare.
Comisiile Județene de Vaccinare se vor înființa în cadrul Direcțiilor Județene de Sănătate Publică și vor alcătuite din mai mulți medici (un medic de familie, un pediatru, un epidemiolog, un medic de boli infecțioase) la care se alătură un psiholog, un reprezentant al Inspectoratului Școlar și unul al Direcției pentru Protecția Copilului. Alături de medicul de familie, această comisie trebuie să-i consilieze pe părinții în privința vaccinării copiilor și a riscurilor la care îi expun dacă nu sunt imunizați. Dacă la împlinirea vârstei de 3 ani copilul nu are vaccinurile obligatorii efectuate, comisia va sesiza Direcția pentru Protecția Copilului și alte instituții abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali.
Ministerul Sănătății este obligat să asigure finanțarea necesară pentru vaccinarea copiilor, dar și un stoc de rezervă care să acopere necesarul de vaccinuri timp de an, iar valabilitatea serurilor trebuie să fie cel puțin 18 luni. Tot ministerul va oferi și tratamentul adecvat atunci când apar reacții adverse.
Potrivit proiectului de lege, toți furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare vor fi obligați să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Național de Vaccinări, în termen de 2 ani de la publicarea acestei legi.
Inițiatorii proiectului spun că e nevoie de o astfel de lege a vaccinării pentru a limita răspândirea unor boli transmisibile, care pot fi prevenite prin vaccinare.