Confidenţialitate

Legea securitatii cibernetice, neconstitutionala

Legea securității cibernetice este a treia lege care se referă la sporirea atribuțiilor instituțiilor de forță ale statului declarată neconstituțiională de judecatorii CCR în ultimul an.

Ei susțin că legea încalcă prevederile Constituției care se referă la respectarea statului de drept, principiul separaţiei puterilor în stat, al legalității și al accesului liber la justiţie şi la un proces echitabil.

De asemenea, magistrații susțin că actul normativ încalcă și articolul 53 din Constituție care spune că restrângerea unor drepturi nu poate aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Unul dintre cele mai controversate articole din lege le dădea dreptul Serviciului Român de Informații, Ministerului Apărării dar și altor 7 instituții de forță să obțină de la deținătorii de structuri informatice, fără mandat de la judecător , datele deținute de aceștia dar și să facă inspecții neanunțate.

Legea securității cibernetice inițiată de Guvern, a fost adoptată de Parlament în urmă cu o lună, iar deputații liberali au atacat-o la Curtea Constituțională.

Liderul PNL, Alina Gorgiu spune că aleșii pot face o lege care să respecte atât viața privată cât și nevoia serviciilor de a avea noi legi care să asigure securitatea cibernetică.

(AUDIO)

Anul trecut, judecătorii CCR au respins alte două legi care vizeaza comunicarea electronica si telefonica. Este vorba despre așa zisa Lege Big Brother sau Legea privind retinerea datelor de trafic si Legea pentru identificarea celor care folosesc cartele pre pay si internet din locuri publice.

În timp ce SRI consideră că respingerea legilor reprezintă o vulnerabilitate, societatea civilă crede că actele normative nu garanteaza protectia vietii private.