Legea care le permitea furnizorilor de telefonie şi internet să stocheze informaţii despre apeluri şi convorbiri on-line a fost declarată neconstituţională.
‘
Decizia a fost luată ieri de judecătorii Curții Constituționale.
‘
Documentul, aprobat în 2012 și promulgat de președintele Traian Băsescu, îi obliga pe furnizorii de telefonie și de internet să păstreze timp de șase luni datele abonaților.
‘
În baza legii, informațiile puteau, apoi, să fie transmise autorităților din domeniul siguranței naționale.
‘
Criticii susțin că proiectul aduce atingere vieţii private, iar acte normative similare au fost respinse în state europene.
‘
Parlamentul este obligat acum să modifice prevederile declarate neconstituționale.
‘
Recent, legislativul a mai aprobat o lege cu prevederi asemănătoare.
‘
Nu mai departe de săptămâna trecută, o organizație civică a reclamat un nou proiect: legea securității cibernetice ar permite SRI să intervină brutal în viața privată a unei persoane care deține un calculator sau un telefon inteligent.
‘
‘
Magistrații Curții au stabilit că anumite prevederi din Legea Big Brother sunt neconstituționale . E vorba chiar de articolele care se referă la stocarea datelor utilizatatorilor de internet și telefonie fixă și mobilă. Potrivit legii, furnizorii de astfel de servicii vor păstra timp de 6 luni, toate informațiile legate de convorbirile telefonice și schimbul de e-mailuri, cu excepția conținutului acestora. Se vor reține astfel numărul celui care dă telefon sau trimite un e-mail, dar și numărul, adresa și numele destinatarului. Toate aceste informații vor putea fi trimise la cerere, în termen de 48 de ore, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale.
‘
Decizia Curții Constituționale este definitivă. Dacă în termen de 45 de zile de la publicarea acestei hotărâri Parlamentul sau Guvernul nu modifică lege, aceasta își încetează efectele juridice.
‘
Numai că Parlamentul a adoptat de curând o lege similară, care prevede stocarea datelor personale ale celor care dețin cartele pre-pay și ale celor care folosesc internetul. Astfel, rețelele Wi-Fi nu vor putea fi folosite decât după divulgarea datelor personale celui care administrează rețeaua.
‘
Directorul executiv al Apador CH, Maria Andreescu a criticat această lege, despre care spune că nu prevede clar cui se aplică şi permite intruziunea SRI în viaţa privată.
‘
De partea celalată, generalul SRI, Dumitru Dumbravă, le-a explicat deputaţilor că e nevoie de această lege având în vedere numărul mare de utilizatori de internet care devin victime în spaţiul virtual.
‘
În ziua votului, unii parlamentari au încercat retrimiterea proiectului la comisii, pentru a fi modificat.
‘
Legea securității cibernetice care a primit votul final în Camera Deputaților nu a fost încă promulgată de președintele Traian Băsescu.
‘
‘
‘
‘