Confidenţialitate

Legea pentru acordarea lunară a unui stimulent de risc pentru profesori, neconstituţională

Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ, în contextul pandemiei, este neconstituțională, potrivit unei decizii a judecătorilor Curții Constituționale.

Hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi.

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”, transmite CCR.

Reamintim, potrivit legii respinse miercuri, beneficiază de un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar personalul didactic și în cuantum de 1.500 de lei lunar personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic, pe perioada stării de alertă și de urgență.

„Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgență, proporţional cu timpul în care îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezența antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/studenţilor”, conform legii.

Executivul solicitase CCR să constate neconstituţionalitatea legii deoarece „impactul suplimentar asupra cheltuielilor de personal determinat de adoptarea acestei măsuri este de circa 713,1 milioane de lei lunar, respectiv de 1.707,5 milioane de lei în anul 2020”.