Confidenţialitate

Legea pensiilor – vot final în Camera Deputaților

Legea pensiilor ajunge miercuri la vot final în plenul Camerei Deputaților.

Proiectul de lege a fost adoptat ieri pe articole, când a fost votat și un amendament al UDMR, astfel că majoritatea PSD-ALDE îşi asigură voturile pentru ca legea să treacă fără emoţii în Legislativ.

Potrivit amendamentului, pensionarul este „persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare.

Stagiul de cotizare minim obligatoriu pentru pensia de stat va fi de 15 ani. A fost eliminată, totuşi, ideea ca persoanele invalide să primească pensie doar dacă au respectat acest criteriu, şi pentru care iniţial se propunea acordarea unui ajutor social.

Mamele cu 3 copii vor avea posibilitatea să iasă din câmpul muncii mai devreme cu 6 ani.

Masteratul şi doctoratul devin perioade ne-contributive asimilate stagiului de cotizare.

Guvernul promite că nicio pensie aflată acum în plată nu va fi redusă. Sindicatele reclamă că actuala generaţie de tineri va fi condamnată la pensia minimă.

Opoziţia, care critică proiectul pentru că ar fi nesustenabil şi adânceşte inechităţile, se pregăteşte să îl reclame la Curtea Constituţională.

România are mai bine de 5 milioane de pensionari și aproape 200 de mii dintre ei au pensii speciale.

Zece salariați susțin azi în România nouă pensionari.

Disproporția este însă foarte mare între județe, arată ultimele date ale Institutului național de Statistică.

În Teleorman, de pildă, numărul pensionarilor l-a depășit semnificativ pe cel al salariaților – la fiecare 10 angajați sunt 16 oameni ieșiți din activitate cărora statul trebuie să le asigure pensiile.

O situație nu foarte diferită e la Giurgiu, la Vaslui, în Botoșani și în Călărași în timp ce în București numărul salariaților este dublu față de cel al pensionarilor.

În Capitală sunt de altfel și celel mai mari pensii – un pensionar din București primește în medie lunar 1500 de lei, ca și unul din Brașov, în timp ce la Botoșani, în Giurgiu și în Vrancea pensia medie rămâne sub 1000 de lei față de 1200 cât a ajuns în trimestrul al treilea al acestui an media națională.

Din cei 5 milioane de pensionari câți are azi România, aproape 200 de mii iau pensii speciale.

La extrema cealaltă, mai mult de un milion trăiesc din pensia minim garantată.