Confidenţialitate

Legea pensiilor speciale a fost adoptată de Senat cu o largă majoritate și merge la Camera Deputaților

PNL, PSD și UDMR au votat în favoarea actului normativ, în vreme ce opoziția USR și AUR a votat împotrivă. Legea pensiilor speciale merge acum la Camera Deputaților, care este forul decizional. 

Legea privind pensiile speciale a fost adoptată cu 79 de voturi ”pentru” și 37 ”împotrivă”. Senatorii USR au votat contra și au protestat atât înaintea începerii ședinței de plen, cât și pe tot parcursul acesteia.

Amendamentele lor, care prevedeau eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale magistraților, au fost însă respinse pe bandă rulantă.

Potrivit proiectului adoptat de senat cu voturile PNL, PSD și UDMR, cuantumul celor mai multe pensii speciale scade de la 80% din salariile brute, inclusiv sporuri, la 65%.

Excepție fac pensiile magistraților și ale consilierilor de conturi, care rămân în continuare la valoarea de 80% din veniturile brute avute în perioada de activitate.

În ceea ce privește pensiile militare, ele rămân aproape neatinse, modificările operate fiind nesemnificative.

În leg, a fost introdus și un impozit de 15% pentru partea necontributivă a pensiilor speciale care depășește valoarea salariului mediu brut pe economie.

Însă, în principal, doar magistrații și aviatorii ar intra sub incidența acestei prevederi, adică 6.500 de pensionari speciali din totalul de aproximativ 200.000. În medie, partea necontributivă a pensiei speciale a magistraților este de 20.000 de lei pe lună, iar cea a aviatorilor este de 7.500 de lei.

O altă modificare prevede că pensia specială nu va putea fi mai mare decât salariul, iar pensiile magistraților vor avea parte de o majorare mai temperată: vor fi indexate cu rata inflației, în condițiile în care în prezent cresc în funcție de indemnizația celor aflați în activitate.

Citește și: Cătălin Drulă, despre numirea lui Toni Greblă ca președinte al AEP: „Omul PSD a fost pus în fruntea Autorității Electorale cu voturi PNL” | VIDEO