Confidenţialitate

Legea offshore, în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților

Adoptată recent de Senat, legea care reglementează exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră intră, marți, în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Actul prevede că autoritățile vor avea întâietate la achiziţia gazelor naturale extrase din larg, iar profitul va fi împărţit între statul român (60%) şi investitori (40%).

Majoritatea parlamentară susține că legea va încuraja investiţiile în exploatarea resurselor.

Din opoziție, Uniunea Salvați România (USR) insistă pe transferul fondurilor obținute spre pilonul II de pensii, după un model norvegian.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se opune legii.

La dezbaterile din Senat, ministrul Energiei a subliniat că, prin modificarea actualei legi, se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime, se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

Virgil Popescu a menţionat că, faţă de legea iniţială, la regimul fiscal, acel impozit pe venitul suplimentar a fost practic eliminat.

“Prezenta lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În situaţia în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/ unor acord/ acorduri petrolier/ petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operaţiunile petroliere desfăşurate cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime”, prevede proiectul.

Actul normativ stipulează o modificare a regimului de redevenţe şi a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare.

În 2018, a fost votată o lege offshore aflată în vigoare. Modificarea a fost solicitată de preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi liderul grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian.