Legea promulgată acum de șeful statului prevede crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în anumite proceduri judiciare şi penale, dar și în cazul agresorilor pe numele carora exista ordine de restricție.
Vorbim de violența domestică. Un proiect pilot ce va începe în 2022 și va dura 3 ani, explică Giulia Crișan de la Asociația Anais:
”Până atunci trebuie să se achiziționeze sistemul, să se instruiască specialiștii”.
Cum funcționează sistemul? O brățară va fi montată agresorului, iar victima va avea de asemenea un sistem fix sau mobil:
”În momentul în care agresorul se va apropia peste limita fixată de judecător sau de polițist, se transmite un semnal în dispecerat. Dispecerul va contacta, întâi, agresorul, îi va solicita să se îndepărteze de locație și să se ducă la cel mai apropiat punct de Poliție. În cazul în care el nu va face lucrul acesta, în cel mai scurt timp va interveni la fața locului un echipaj de poliție.”
Si victima va primi ajutor prin dispecerat:
”I se va aduce la cunoștință că agresorul se află în preajmă sau o va consilia cum se poate apăra”.
Deocamdata proiectul pilot vizeaza doar situațiile de violență domestică, urmând ca apoi, să se extindă și la cazuri de arest la domiciliu.
- Alexa Stănescu