Dea joi intră în vigoare Legea mirosurilor. Potrivit actului normativ, amenzile pentru nerespectarea legii ajung până la 100.000 de lei și există riscul închiderii activităţii.
Companiile sunt obligate să aibă sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv și să întocmească un plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort.
Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului (Legea Mirosurilor) a fost adoptată în 17 iunie de Camera Deputaţilor. Legea a fost promulgată pe 10 iulie de preşedintele Klaus Iohannis.
„Disconfortul olfactiv – efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare.
Autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, impune, în cadrul procedurilor de reglementare pentru proiectele sau activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale, condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”, se arată textul în ”Legii Mirosurilor”.