Confidenţialitate

Legea insolvenței persoanelor fizice intră în vigoare

Legea a fost adoptată în mai 2015 și ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. Guvernul i-a amânat, prin ordonanţă de urgenţă, aplicarea până la finalul acestui an, pe motiv că la data respectivă nu existau toate condițiile pentru ca legea să fie pusă în practică.

 

Parlamentarii nu au fost însă de acord cu această amânare şi au votat ca legea sa se aplice incepind cu 31 octombrie 2016.

 

Legea prevede ca românii care au rate trebuie să beneficieze de reglementări clare, care să îi protejeze de situația unei imposibilități de plată – datoriile persoanelor fizice în insolvență ar urma să fie achitate printr-un plan, ori prin intermediul lichidării bunurilor debitorilor.

 

Potrivit legii, executarea silită este o procedură aplicată numai în ultimă instanţă, atunci când debitorul nu își mai poate respecta angajamentele prevăzute în contractul de creditare.

Debitorul va fi considerat în imposibilitate de plată dacă nu va mai putea achita două sau mai multe datorii în decurs de peste 30 de zile de la data scadentă a acestora. În această situaţie, va putea depune o cerere de “insolvenţă” şi o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor.