Proiectul legii graţierii a fost adoptat tacit marţi de Senat şi urmează să fie trimis Camerei Deputaţilor, care este for decizional, în forma adoptată de Guvern pe 31 ianuarie.
Potrivit actului normativ, ar urma să fie graţiate integral pedepsele de până la cinci ani de închisoare, parţial persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, iar cei care au comis infracţiuni cu violenţă şi cei care au săvârşit fapte de corupţie sunt exceptaţi de la a fi graţiaţi.
Întrebat de ce nu s-a dat un vot în Senat pe proiectul de lege al graţierii, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că motivul este acela că senatorii jurişti nu au reuşit să întocmească un nou raport în timp util.
”Pentru că cei de la comisie (Comisia juridică a Senatului – n. r.) n-au venit cu raportul. Pentru că până să se finalizeze termenul de aprobare tacită, n-au căzut de comun acord asupra unei forme finale”, a spus Liviu Dragnea.
Fiindu-i atrasă atenţia că PSD şi ALDE deţin majoritatea în Comisia juridică, deci ar fi putut adopta legea în forma dorită, Dragnea a replicat: ”Mai dezgropăm morţii? A ajuns în Cameră (Camera Deputaţilor – n. r.)”.
Plenul Senatului a decis pe 8 mai, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie. În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii.