Legea deep-fake urmează să primească astăzi votul final în Camera Deputaților. Este legea care îi sancționează pe cei care realizează sau distribuie clipuri video ori audio trucate, realizate cu ajutorul inteligenției artificiale. Organizația non-guvernamentală ActiveWatch cere Parlamentului să nu voteze acest proiect care introduce sancțiuni cu închisoare pentru crearea de conținut deepfake. Reprezentanții ONG-ului susțin că proiectul este mult mai apropiat de modelul chinezesc decât de cel european.
În forma adoptată de Senat, anul trecut, proiectul legii deep-fake nu conținea pedepse cu închisoarea. Deputații au stabilit însă între 6 luni și 2 ani de închisoare pentru , iar distribuirea unor astfel de clipuri video sau audio realizate cu ajutorul Inteligenței Artficiale se va pedepsi cu amenzi.
Organizația Active Watch cere Parlamentului să nu voteze acest proiect despre care susține că nu prevede nicio excepție prin care să fie protejate forme ale libertății de exprimare. De exemplu, atunci când conținutul de tip deepfake este utilizat ca pamflet sau în reclame ori în industria cinematografică.
ActiveWatch amintește că proiectul îi obligă pe creatorii de conținut deepfake să afișeze pe cel puțin 10 la sută din suprafața unei imagini că acel conținut este generat de Inteligența Artificială, însă imaginile pot fi manipulate în așa fel încât să nu fie vizibile de fapt, iar publicul să fie în continuare înșelat, spun reprezentanții organizației.
La ultimele dezbateri din Camera Deputaților, opoziția a criticat acest proiect de lege.
Iulian Bulai, deputat USR: „Nu realizarea este problema. Distribuirea lui cu rea intenție, în sens manipulatoriu”
„Guvernatorul României, domnul Isărescu este victimă a deep-fake. Grindeanu, ministrul dumneavoastră, este victima deep-fake, cum că susține vânzarea de acțiuni pe niște platforme financiare. Nu se rezolvă nimic pentru că avem instituții eșuate, nu pentru că n-avem legislație. Se propune pedeapsa cu 6 luni până la 2 ani de închisoare pentru realizarea deep-fake-ului. Adică, act artistic. Nu realizarea este problema. Distribuirea lui cu rea intenție, în sens manipulatoriu. Altfel, pedepsim creatorii de filme și de produse culturale”, a spus Iulian Bulai, deputat USR.
Opoziția a cerut ca proiectul să fie retrimis la comisii pentru a fi reanalizat, însă propunerea a fost respinsă, iar votul final va veni în această după-amiază.
Sursa foto: Shutterstock