Curtea Constituțională discută în septembrie peste 150 de sesizări referitoare la legea dării în plată, aproape toate fiind depuse de bănci.
Cele mai multe aparțin Raiffeisen și Bancpost și conțin excepții de neconstituționalitate cu privire la legea care permite ștergerea totală a datoriilor prin cedarea bunului ipotecat.
Având în vedere că toate aceste dosare se referă la aceleaşi speţe, judecătorii CCR vor dezbate toate sesizările într-o singură ședință.
Din 13 mai, dată la care legea a intrat în vigoare, la CCR au fost depuse 152 de sesizări de neconstituționalitate.
Dintre acestea, 151 sunt acţiuni ale băncilor, iar una este a Judecătoriei Sinaia, care s-a sesizat din oficiu asupra unui dosar aflat pe rol, potrivit news.ro.
Raiffeisen Bank este instituţia care a depus cele mai multe sesizări 35, fiind urmată de Bancpost cu 26 de dosare și Banca Transilvania cu 24.
Printre cele mai contestate prevederi din lege se numără cea privind aplicarea legii atât asupra contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a dării în plată, cât şi asupra contractelor încheiate după această dată.
Băncile ar putea invoca astfel elemente de neconstituţionalitate cu privire la un posibil efect retroactiv al legii.
Nicio bancă nu a criticat însă exceptarea programului “Prima Casă” din lege, aşa cum avertizau iniţiatorii şi susţinătorii legii.