Confidenţialitate

Legea dării în plată

Mult dezbătutul proiect al dării în plată va deveni lege. Parlamentul a făcut câteva schimbări pe ici pe colo după ce preşedintele Iohannis a cerut reexaminarea sa, iar ieri proiectul final a trecut cu doar un vot împotrivă.

Prin urmare, odată legea promulgată, cei care au credite ipotecare mai mici de 250 de mii de euro şi dovedesc că nu mai au cum să îşi plătească ratele pot cere băncii să preia casa şi să le şteargă datoria.

Zeci de mii de români au restanţe la creditul pentru casă şi unii dintre ei sunt deja în executare silită. Acestora legea li se va aplica, dar ea se va aplica și celor care au luat credite de nevoi personale garantate cu ipotecă.

Ultimele date ale Băncii Naţionale arată că mai sunt doar trei sute de mii de familii care au semnat un credit ipotecar cu una dintre băncile din România, dar numai jumătate dintre acești români s-au împrumutat direct pentru a cumpăra o casă, în timp ce alţii au luat credite de nevoi personale pentru care au garantat cu o locuinţă.

Sigur, este posibil ca banii tot pentru achiziția unei locuințe să fi fost folosiți, dar acest lucru nu mai contează.

Opiniile privind efectele acestei legi sunt împărțite. Ea nu mai poate fi oprită, pot fi eventual scoase anumite pasaje la Curtea Constituțională, dacă aceasta le va considera în conflict cu legea fundamentală. De exemplu, cel privind retroactivitatea legii și aplicarea lor inclusiv creditelor ipotecare semnate înainte de intrarea ei în vigoare.

Este însă cert faptul că de acum creditele pentru locuințe vor intra sub regimul acestei legi, ceea ce înseamnă că devine din ce în ce mai probabil ca băncile să ceară un avans mai mare. Și? Ar fi asta o problemă? Da, zic cei de la BNR, căci piața construcțiilor va fi afectată de o scădere a cererii de locuințe. Nu, spun inițiatorii legii, căci nimeni nu vrea să își dea casa, dar folosind amenințarea că își dă casa, clientul va putea negocia la modul serios cu banca o îmbunătățire a creditelor.

Deși rămâne probabil ca Guvernul să atace la Curtea Constituțională această lege, mai ales după ce BNR a avertizat că ea reprezintă un risc sistemic pentru economie, purtătorul de cuvânt al Guvernului a remarcat ieri doar faptul că legea nu mai are un caracter social.

Ar trebui sau nu ar trebui ca Guvernul să atace la Curtea Constituțională legea dării în plată?

Care credeți că vor fi efectele ei, care credeți că vor fi efectele bune asupra societății și care efectele nocive?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-legea-darii-in-plata