Legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 164 de voturi “pentru”, 20 voturi “împotrivă” şi 26 de abţineri, urmând să fie transmisă preşedintelui spre promulgare.
Propunerea legislativa, care dateaza din 2011, a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie initiate de deputat PSD Aurelia Cristea.
Cine nu respectă regula privind fumatul în spații publice închise riscă o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.
În cazul barurilor și al restaurantelor care vor permite în continuare fumatul în local, sancțiunile sunt și mai mari: 5000 de lei, la prima abatare, 10 mii de lei plus suspendarea activității până la remedierea problemei și 15 mii de lei la care se adaugă închiderea localului, la cea de-a treia abatere.
Nici țigările electronice nu vor mai putea fi folosite în mijloacele de transport în comun.
Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun interzice complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ.
Legea antifumat a fost adoptată, vineri, în unanimitate, de Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor, membrii comisiei hotărând retragerea amendamentului care interzicea afişarea produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere.
Deputaţii din Comisia pentru sănătate au ţinut cont de adresa venită din partea Consiliului Concurenţei şi au eliminat amendamentul care prevedea interzicerea afişării produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere, pentru ca legea adoptată să nu fie considerată neconcurenţială, a precizat deputatul Rodica Nassar.