Comisia juridică a Camerei Deputaților discută, joi după-amiază, proiectul de lege inițiat de guvern privind carantina și izolarea în caz de epidemie.
Dezbaterile au loc în procedură de urgență, deoarece în acest moment în România nu există bază legală pentru internarea obligatorie sau carantinarea persoanelor infectate sau suspecte de a fi infectate cu coronavirus. Are mai multe detalii corespondentul Europa Fm la Parlament, Cristian Citre:
Deputații juriști discută zeci de amendamente depuse în special de opoziția PSD – UDMR.
Sunt câteva propuneri de modificare extrem de controversate, care ar putea pulveriza eforturile autorităților de combatere a unei epidemii.
Astfel, PSD și UDMR vor ca o persoană infectată să nu poată fi internată împotriva voinței sale și nici să nu i se administreze un tratament dacă respectiva persoană nu este de acord.
Un alt amendament din același registru aparține tot PSD: persoanele suspecte de a fi infectate, dar care nu respectă carantina la domiciliu, să nu mai poată fi carantinate instituționalizat.
Deputații vor să încheie joi dezbaterile, atât în Comisie, cât și în plen și tot azi să dea un vot final proiectului de lege, astfel încât să poată fi transmis cât mai rapid Senatului, care este forul decizional.
Guvernul a trimis luni proiectul de lege în Parlament, după ce vinerea trecută CCR a publicat decizia prin care a declarat neconstituțională carantina și internarea obligatorie prin ordin de ministru, explicând că aceste două măsuri reprezintă restrângeri de drepturi fundamentale, lucru posibil doar prin lege adoptată în Parlament.
În urma deciziei CCR, nemaiexistând o bază legală pentru carantinarea și izolarea persoanelor infectate sau suspecte de a fi infectate cu coronavirus, sute de astfel de români au ieșit din spitale și din izolarea la domiciliu sau izolarea instituționalizată.