Confidenţialitate

Legea “Big Brother” a fost promulgată

Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal – așa numita Lege Big Brother – a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis.  Documentul prevede că operatorii de telefonie și internet vor fi obligați să stocheze timp de 3 ani datele de trafic ale abonaților, după care acestea vor fi șterse. Sunt însă și excepții.

 

Accesarea datelor abonaților va fi făcută de către judecători, procurorii și organe de stat cu atribuții în domeniul apărării și securității, doar după ce obțin autorizație din partea unei instanțe.   Furnizorii de servicii de comunicații electronice au obligația să le pună la dispoziție aceste date în termen de 48 de ore. Practic, autoritățile vor ști cu cine a vorbit o anumită persoană, la ce oră, cât a durat conversația, de unde a fost făcut apelul și unde se afla persoana care a răspuns la telefon.

Ascultarea convorbirilor nu va fi permisă – spunea, la dezbaterile din Camera Deputaților, președintele comisiei juridice, Bogdan Ciucă. El crede că legea va ajuta la prinderea unor infractori sau teroriști

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Firmele de comunicaţii sunt obligate să păstreze datele de trafic ale abonaţilor sau ale utilizatorilor, timp de 3 ani, după care vor fi șterse sau transformate în date anonime. Sunt însă și excepții. Dacă o anumită persoană este investigată de procurori, datele pot fi reținute pe tot parcursul investigației, dar nu mai mult de 5 ani.

Deputatul UDMR, Mate Andras Levente s-a plâns că legea nu oferă o protecție a datelor personale. Deputatul ar fi dorit ca datele să fie stocate pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din 2009 și până acum, Parlamentul a aprobat mai multe variante ale legii Big-Brother. Toate au fost respinse de Curtea Constituțională, pe motiv că încalcă drepturile și libertățile individului. În ianuarie, George Maior își anunța demisia de la conducerea SRI și explica, mai târziu că tocmai respingerea acestor legi ar fi fost motivul renunțării la funcție. Un sondaj INSCOP realizat anul acesta arată că doar o treime dintre români ar renunța la o parte din libertățile și drepturile lor pentru a avea mai multă siguranță.