Confidenţialitate

Legea alegerilor locale, în dezbaterea deputaților

Camera Deputaţilor dezbate, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie.

Şedinţa Camerei Deputaţilor este programată începând cu ora 11.00.

Inițiativa a fost adoptată în regim de urgență, marţi, cu amendamente, de senatori.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 81 de voturi „pentru” și 8 ”împotrivă”, dar s-au înregistrat și 39 de abțineri, de la PNL și USR.

Cei de la USR au protestat astfel față de respingerea amendamentului ca votarea să se deruleze vreme de două zile.

Senatoarea Florina Presadă a acuzat PSD că nu vrea ca cetăţenii, în condiţii de pandemie, să voteze timp de două zile, avertizând că sănătatea românilor va fi pusă în pericol.

Şi senatorii PNL s-au abţinut de la vot, Daniel Fenechiu acuzând PSD și UDMR de faptul că au preferat să respingă proiectul guvernului cu data alegerilor locale și să copieze prevederile scrise de Executiv într-o inițiativă similară a maghiarilor.

În schimb, Senatul a admis un amendament depus de social-democrații Șerban Nicolae și Radu Preda, potrivit căruia partidele vor putea folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie, lucru interzis în prezent de lege.

De asemenea, a fost aprobat un amendament depus de PSD și PMP, care permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere – precum PMP sau Pro România – să aibă reprezentanți în secțiile de votare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre

Data de 27 septembrie este rezultatul unei dezbateri publice şi al poziţionării majorităţii formaţiunilor politice.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că, la 2 august, trebuie constituit Biroul Electoral Central. Candidaturile se depun până la 18 august, iar campania electorală începe la 28 august.

Șeful statului a promulgat, la 17 iunie, legea care prelungește mandatele aleşilor locali până la 1 noiembrie.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 17 iunie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale şi pentru modificarea art. 151 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ (PL-x 363/12.06.2020)”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit noi legi, care a fost inițiată de PNL și PSD, mandatele primarilor, preşedinţilor de consilii județene, consilierilor locali şi judeţeni sunt prelungite până la 1 noiembrie.

Data alegerilor locale se stabileşte prin lege, cu 60 de zile înaintea scrutinului.

Numărul minim de susţinători pentru înregistrarea candidaturii a fost înjumătățit pentru alegerile locale din acest an.