
Vot final miercuri, 26 martie, în Parlament pentru noile reguli ce stabilesc cum vor fi numiți șefii companiilor de stat din România. Este una dintre reformele asumate de țara noastră prin PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență, însă măsura a tot fost amânată, ceea ce a dus la blocarea unei tranșe de bani europeni. Nu vor mai fi numiri politice și tot procesul va fi coordonat de AMEPIP – Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.
Deputatul USR, Allen Coliban a insistat ca la conducerea AMEPIP să fie aduse persoane din mediul privat.
Deputatul USR, Allen Coliban: „Aduceți manageri pe bune din privat, nu politruci la conducerea AMEPIP, pentru că trebuie să eficientizăm această structură”
Audio Player„AMEPIP-ul este acea agenție care ar trebui să supravegheze și să crească eficiența tuturor entităților care sunt gestionate pe guvernanță corporativă. Și vorbim de aproximativ 1400 de astfel de entități deținute de statul român, inclusiv la nivel de autorități locale, companii publice. Avem nevoie de concursuri pe bune. Aduceți manageri pe bune din privat, nu politruci la conducerea AMEPIP, pentru că trebuie să eficientizăm această structură”, a afirmat Allen Coliban, deputat USR.
Deputații partidelor extremiste au anunțat că nu votează această lege, pentru că o consideră un act de trădare națională.
Deputatul PNL, Florin Roman a spus că această modificare legislativă este în interesul național al României și a explicat cum se vor face numirile șefilor în companiile de stat.
Deputatul PNL, Florin Roman: „Discutăm de persoane cu șapte ani, cu nouă ani vechime, cu experiență în domeniu. Sunt cam aceleași persoane care se întorc”
Audio Player„Ceea ce se întâmpla înainte și a iscat mari discuții în spațiul public vizavi chiar de selecția acestor persoane nu se mai poate face ca înainte, prin diverse firme agreate. Avem de această dată comisii formate din reprezentanții AMEPIP-ului, din evaluator și expert independent avizat de către dânșii și doi reprezentanți din partea beneficiarului. Pe de altă parte, sunt impuse condiții care din punctul nostru de vedere nu prea dau șanse altora. Discutăm de persoane cu șapte ani, cu nouă ani vechime, cu experiență în domeniu. Sunt cam aceleași persoane care se întorc. Asta ne cer cei care pompează bani la ora actuală în România prin PNRR”, a declarat Florin Roman, deputat PNL.
Sursa foto: Shutterstock