Românii plătesc, în continuare, dobânzi uriașe pentru credite luate de la așa-numitele „IFN-uri” – Instituții financiare nebancare. Legea care reglementa dobânzile la aceste credite, adoptată de Camera Deputaților în urmă cu 3 luni, a fost atacată de opoziție la CCR. Legea poate fi promulgată de președinte după verdictul instanței.
Președintele comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir: CCR a decis amânarea pronunțării deciziei
„Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților, cameră decizională, a fost atacat la Curtea Constituțională de către colegii de la USR cu niște argumente absolut stupide. Curtea Constituțională a decis amânarea pronunțării deciziei, lucrul acesta urmând să se întâmple pe 11 iulie. Este termenul dat de Curtea Constituțională”, a precizat președintele comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir.
Ce prevede legea, printre altele – suma returnată de un client nu va putea depăși dublul sumei împrumutate. Până la aplicare, românii plătesc și de câteva mii de ori mai mult decât au împrumutat.
Președintele comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir: „Dacă vă vine să credeți, există IFN în România care practică dobânzi de 60.000%”
„Din păcate, sunt sute de mii de oameni în situația asta, care, iată, din cauza acestei amânări continuă să plătească rate absolut aberante. Și aici discutăm de dobânzi care înseamnă 2000, 3000, 7000 sau chiar 60.000%. Dacă vă vine să credeți, există IFN în România care practică dobânzi de 60.000%. Legea prevede ca nicio valoare rabursată a unui credit să nu depășească dublul sumei împrumutate, ei bine, să invoci faptul că asta va duce la retragerea din piață a acelor IFN-uri care practică dobânzi de 60.000% este absolut aberant”, a mai spus președintele comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir.
Sursa foto: Shutterstock