Confidenţialitate

Noul proiect pentru Legea Pensiilor ar urma să fie aprobat de Guvern joi. Punctul de pensie va fi de peste 2000 de lei de la 1 ianuarie 2024 | AUDIO

Proiectul pentru noua Lege a Pensiilor a fost prezentat în dezbatere publică. Acesta ar urma să fie probat de Guvern joi – 9 noiembrie 2023 – și să fie aprobat până pe 20 noiembrie de Parlament. Punctul de pensie va fi de 2.032 lei de la 1 ianuarie 2024. Toate pensiile românilor se vor recalcula de la 1 septembrie 2024, a anunțat ministrul Simona Bucura-Oprescu în Comisia pentru Muncă de la Camera Deputaților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Legea va fi aplicată începând cu 1 ianuarie. Pentru acordarea majorării de 13,8% care respectă și actualele condiții ale legii pe formula elvețiană cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut – pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămâne cu 13,8% din punctul de pensie. Asta înseamnă că dacă acum avem un punct de pensie de 1985, vom avea un punct de pensie de 2032 de la 1 ianuarie”, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu în Comisia pentru Muncă de la Camera Deputaților.

Femeile se vor pensiona la aceeași vârstă cu bărbații, adică la 65 de ani, în 2035

Se acordă și un bonus pentru mame, reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil născut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Până în 2030 trebuie să ajungem la 63 de ani. Egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați va fi făcută eșalonat până în 2035 – se va ajunge la vârsta de 65 de ani. Pentru asta, la rândul nostru, am venit cu măsuri compensatorii: concediul de creștere copil este perioadă contributivă și va fi luată în calcul pentru stagiul contributiv. Pe lângă aceasta venim și cu bonus pentru mame, pentru fiecare copil mamele vor primi reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

În Comisia de Muncă din Camera Deputaților, ministrul Simona-Bucura Oprescu a explicat că și bărbații pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare dacă decid că ei se ocupă de creșterea copiilor

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Simona Bucura-Oprescu: „Este valabil și pentru tați. Dacă opțiunea tatălui este aceea să beneficieze de concediu paternal, sigur că și tatăl poate avea opțiunea aceasta. Această opțiune este pentru o mamă care își crește cel puțin 16 ani copilul și se aplică și copiilor adoptați”.

Deputat: De ce 16 și nu 18?

Simona Bucura-Oprescu: „Am luat în calcul vârsta pe care o aveam și în actuala lege a pensiilor. Pentru copiii aflați în întreținere, iar de la 16 ani un copil poate lucra”.

Se acordă un punctaj suplimentar la calcularea pensiei pentru cei care au o vechime mai mare de 25 de ani

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Avem un algoritm cu care încurajăm două elemente:

1 – Contributivitatea;

2 – Munca.

Încurajăm munca prin acele puncte de stabilitate pe care le oferim pentru o perioadă peste 25 de ani în care muncești. Cu alte cuvinte, dacă ai o perioadă contributivă de 25 de ani pentru perioada de la 25 la 30 de ani vei obține 0.5 puncte pe an în plus. De la perioada 31-35 de ani 0.75 și de la perioada peste 35 de ani vei obține un punct în plus pe an”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu în Comisia pentru Muncă de la Camera Deputaților.

Demnitarul a explicat că a fost pregătită și procedura care va fi parcursă pentru majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2024, cu noile taloane de pensii, în care vor fi trecuți anii de contribuție și punctajul-bonus.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Liberalii au depus un proiect de lege prin care să se anuleze plafoanele privind plățile în numerar | AUDIO