Confidenţialitate

Laura Ștefan, expert anticorupție: Dosarele în care magistrații sunt cercetați pentru corupție ar trebui să revină la DNA și DIICOT. Sistemul actual a trimis în instanță zero dosare | AUDIO

Guvernul modifică, printr-un proiect, legea prin care a desființat Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Proiectul stabilește, printre altele, că procurorii care vor cerceta dosare cu magistraţi corupți vor fi desemnați de plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Sunt măsuri care nu schimbă, de fapt, modul de funcționare a actualului sistem care nu a trimis în instanță niciun dosar al vreunui magistrat corupt.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secția Specială pentru Investigarea magistraților a fost desființată în urmă cu 2 ani, la recomandarea Comisiei Europene și a celei de la Veneția. Însă, procurorii din această secție au continuat să se ocupe de corupția din Justiție, funcționând pe lângă parchete centrale sau locale.

Fără nici un rezultat – spune la Europa FM, Laura Ștefan, expert anticorupție la ExperForum.

„Inițiativă care nu rezolvă problema fundamentală de revenire la sistemul anterior Secției Speciale, un sistem care a funcționat atunci când corpuția judiciară era anchetată de DNA aveam aproximativ 10-15 dosare în fiecare an de judecători și procurori trimise în judecată pentru corupție în cadrul sistemului judiciar. De când a fost înființată Secția Specială, apoi înlocuită cu acest sistem de procurori avem zero dosare de corupție judiciară și asta de niște ani buni”, a explicat Laura Ștefan.

Potrivit Ministerului Justiției, statisticile judiciare arată că, anul trecut, au fost cercetări într-un număr de 6.694 de dosare având ca obiect fapte penale săvârşite de magistraţi, iar la începutul acestui an mai erau în lucru puțin peste 3.000 de cauze.

Ministerul nu precizează, însă, câte dintre acestea erau fapte de corupție și câte au fost trimise în instanță.

Singura modificare pe care o aduce acum Guvernul se referă la modalitatea de numire a procurorilor care îi anchetează pe magistrați.

Respectiv, plenul CSM va desemna procurorii ce vor instrumenta dosarele de urmărire penală vizându-i pe magistrați.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Fraudă de 60.000 de lei cu buletine: 2 bărbați ar fi luat credite în numele altor persoane după ce le-ar fi falsificat cărțile de identitate | AUDIO