Confidenţialitate

Laura Codruța Kovesi și-a început, oficial, activitatea: Primele cazuri la EPPO, din Germania și Italia

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a deschis primele anchete: sunt cazuri din Germania și Italia. Fosta șefă a DNA a vorbit despre primele dosare într-un interviu pentru Euronews imediat după inaugurarea Parchetului European.

Parchetul European este independent și va funcționa ca o instituție descentralizată.

„Am înregistrat primele cazuri, acestea au provenit din Germania și Italia. Mai departe, procurorii noștri delegați vor continua investigațiile. Așadar, suntem gata să investigăm infracțiunile care se află în jurisdicția Procurorului European. (…)Suntem primul instrument cu adevărat ascuțit pentru apărarea statului de drept în Uniunea Europeană”.

Conducerea este formată din procurorul șef și 22 de procurori din fiecare țară participantă.

Cel puțin 140 de procurori delegați vor efectua investigații la fața locului, în țările de origine.

Însă, Guvernul Sloveniei nu a reușit până acum să-și numească procurorii delegați – iar Codruța Kövesi a numit această mișcare drept o „lipsă manifestă de cooperare”.

„Este evident că nu putem prelua toate cazurile din Slovenia. Făcând acest lucru, guvernul sloven a pus Procurorul European într-o situație foarte dificilă, deoarece acest lucru înseamnă că nu vom crește nivelul de protecție. Nivelul de protecție va scădea.”

Sunt 22 de țări care au susținut înființarea Parchetului European, dar alte 5 nu sunt parte a proiectului.

Ungaria și Polonia au refuzat să adere la inițiativă, în timp ce Danemarca și Irlanda invocă anumite clauze pentru a nu se implica. Suedia a declarat că intenționează să se implice de anul viitor.